RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Od raspisivanja Općih izbora 2022. godine CIK BiH tužilaštvima podnio 44 prijave

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je od 4. maja 2022. godine, kada su raspisani Opći izbori 2022. godine, nadležnim tužilaštvima uputila 44 prijave zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo.

Informacije je Centralna izborna komisija BiH uglavnom primala od građana, a te informacije su se odnosile na zloupotrebe registracije birača izvan BiH i glasanje putem pošte, za glasanje putem mobilnog tima, za navodnu kupovinu glasova i sve te informacije su putem prijava dostavljene nadležnim tužilaštvima – saopćeno je iz CIK-a BiH.

Zbog osnovane sumnje u falsifikovanje glasačkih listića CIK BiH je po službenoj dužnosti dostavio prijave Tužilaštvu BiH.

Centralna izborna komisija BiH će u narednom periodu sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizirati.

Za biračke odbore i općinske/gradske izborne komisije za koje se utvrdi odgovornost, pokrenut će prekršajne postupke, izreći novčane kazne članovima za koje se utvrdi lična odgovornost i zabraniti im rad u organima za provođenje izbora na period od četiri godine, a za one slučajeve za koje se u postupku pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom biće podnesena prijava nadležnom tužilaštvu – navodi se u saopćenju CIK-a BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bihać: Migrant uhapšen zbog silovanja 18-godišnje djevojke

Radio Brčko

U akciji “Linz” pretresen stambeni objekat Brčaka koji je pljačkao u Austriji

Radio Brčko

ЦИК БиХ: Тужилаштво дистрикта бриљантан примјер на спречавању изборних манипулација

Миљана Ђурђевић