RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Одржана штабна вјежба управљања ванредним ситуацијама у сливу Саве

Представници Штаба цивилне заштите Хрватске и надлежних институција у БиХ у сарадњи са организацијама окупљеним у оквиру пројекта Управљање ванредним ситуацијама у сливу ријеке Саве одржали су заједничку штабну вјежбу у Славонском Броду.

Током вјежбе изведене су двије симулације доношења одлука у случају несреће са изливањем велике количине нафтних деривата са пловила на локацији Славонски Брод и у случају велике поплаве на ријекама Уна, Врбас и Сава.

У складу са међународним упутствима за извођење штабних вјежби, симулација је изведена на основу унапријед припремљеног главног сценаријума развоја догађаја.

Идриз Брковић из Одјељења за стратешко планирање у Сектору за заштиту и спасавање Министарства безбједности у Савјету министара истакао је значај унапређења практичне сарадње у управљању катастрофама и смањења ризика од катастрофа.

“Ова је вјежба посебно значајна због регионалне сарадње у области заштите и спасавања јер су симулиране све процедуре између држава, као и између различитих структура заштите и спасавања у тим државама. Размјеном важних података у стварној би се ситуацији значајно допринијело убрзању дјеловања и протоку информација”, рекао је Брковић.

Данијела Ждрале из Републичке управе цивилне заштите Српске указала је на значај прецизирања процедуре обавјештавања и начина упозоравања, припреме стратегије и плана поступања након добијања обавјештења о инциденту.

“Од посебне је важности укључивање у вјежбу свих учесника из сусједних држава које у оваквим ситуацијама морају сарађивати јер несреће на ријеци Сави једнако угрожавају становнике на обје стране ријеке. Надамо се да ће и у будућности бити још оваквих вјежби”, навео је Паво Баричић из Службе цивилне заштите Славонски Брод.

Симулације штабних вјежби у Славонском Броду одржане су 18. и 19. маја и друга су, односно трећа, вјежба по реду од пет штабних вјежби које ће бити реализоване у земљама слива ријеке Саве.

Вјежбе ће симулирати и анализирати ситуације изливања опасних материја или великих поплава на другим локацијама које имају прекогранични утицај, те захтијевају међународну сарадњу у одговору на несрећу.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.