BiH

U BiH najviše žalbi na pravosuđe i zdravstvo

Ombudsmani u BiH u prošloj godini primili su 3.266 žalbi, što je 106 više u odnosu na 2017. godinu, a građani se najviše žale na dužinu sudskih procesa i pružanje usluga zdravstvene zaštite.

U prošloj godini Ombudsmanu za ljudska prava BiH obratilo se 13.130 građana, zajedno sa predmetima prenesenim iz prethodnih godina evidentirane su ukupno 5.303 žalbe, a u prošloj godini završeno je 3.240 predmeta, navodi se u izvještaju o radu ove institucije koji je predstavljen danas u Sarajevu.

Ombudsman BiH Nives Jukić izjavila je novinarima da se iz oblasti građanskih i političkih prava najveći broj žalbi građana odnosi na dužinu trajanja sudskih postupaka, te da je sve veći broj žalbi koji se odnosi na zdravstvenu zaštitu, kao i pružanje komunalnih usluga.

“Građani najčešće ističu nepravilnosti tokom sprovođenja konkursne procedure, neuplaćivanje doprinosa za zdravstveno i penzijsko osiguranje, povredu prava lica sa invaliditetom, nezakonito otkazivanje ugovora o radu, sporost nadležnih organa u postupcima ostvarivanja prva iz radnog odnosa, te dugotrajno vođenje stečajnih postupaka nakon kojih ne ostavare svoja prava”, istakla je Jukićeva.

Kada je riječ o pravima osoba sa invaliditetom, i dalje je prisutan problem prepoznavanja i utvrđivanja invaliditeta, pristupa zdravstvenoj zaštiti, korištenje javnog prevoza.

“U BiH ni u 2018. godini nisu usvojene izmjene zakona o ombudsmanima za ljudska prava koji predviđa uspostavljanje preventivnog mehanizma i očekujem da to bude uskoro”, navela je ona.

Prema njenim riječima, u okviru redovnih aktivnosti izvršen je monitoring stanja u gotovo svim kazneno-popravnim ustanovama u BiH i zaključeno je da postoje određeni pomaci u radu, ali nije uspostavljena zdravstena zaštita u punom obimu.

Jukićeva smatra da je neophodno raditi na jačanju uloge Centara za socijalnu zaštitu, kako kadrovski, tako i materijalno, s obzirom na veliki opis njihovog posla.

Kada je riječ o pravima djece, ona je navela da je prošle godine primljeno 216 žalbi, a najveći broj ukazuje na neprikladan sadržaj statusa objavljenih na društvenim mrežama koji u sebi sadrži elemente govora mržnje, diskriminiacije na osnovu pola, uznemiravanja.

“U BiH pitanje kažnjavanja osoba koje vrše određene radnje korištenja informaciono-komunikacionih tehnologija, a koje za posljedicu imaju povredu prava građana, do danas nije u cijelosti riješeno”, istakla je Jukićeva.

Ombudsman Jasminka DŽumhur istakla je da u društvu BiH ostvarivanje prava podrazumijeva obraćanje građana sudu, dok bi u demokratskom društvu sudska zaštita trebalo da bude izuzetak.

“Žalbe upućene ombudsmanima ukazuju da su nadležna ministarstva često dio problema i umjesto da otklanjaju prepreke u primjeni zakona, ona svojim djelovanjem dodatno usložnjavaju situaciju”, istakla je DŽumhurova i dodala da bi trebalo raditi na jačanju inspekcijskih organa.

Ombudsman LJubinko Mitrović istakao je da je Specijalni izvještaj o stanju u oblasti migracija u BiH za prošlu godinu Narodna skupština Republike Srpske prošle sedmice bez ijedne primjedbe primila k znanju.

On je rekao da broj preporuka u 351 predmetu iznosio 317, te da je stepen realizacije tih preporuka oko 70 odsto, čime nije zadovoljan.

Mitrović je naveo da su u realizaciji dva važna projekta pod nazivom “Ombudsman u vašem gradu” i “Ombudsman na vašem fakultetu”.

“Pažnju treba obratiti i na projekat zdravstvene zaštite djece u BiH, u kojem bi djeca do 18 godina morala da imaju bezuslovnu zdravstvenu zaštitu bez plaćanja participacije”, dodao je Mitrović.

Izvor: SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!