RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Ove godine u Bosnu i Hercegovinu ušlo 30 hiljada migranata

U Tuzli je predstavljen izvještaj o migracijskim tokovima od pojave Balkanske rute sa fokusom na maloljetna lica bez pratnje.

Od 2018. do 2021. godine u Bosni i Hercegovini je zabilježeno 18 hiljada ulazaka, kada je riječ o migrantima i tražiocima azila. Međutim, ove godine, od januara do kraja novembra, zabilježeno je 30 hiljada ulazaka što je najveći broj do sada, istakli su sudionici današnjeg predstavljanja Izvještaja.

Također, cilj je skrenuti pažnju na maloljetnike koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu. U Tuzli ih je ove godine bilo oko 90, najviše iz Afganistana. Sudionici današnjeg skupa ističu da u našoj zemlji još nema smještaja za maloljetne osobe, te da se pregovara sa nadležnim institucijama i ustanovama kako bi uskoro u Tuzlanskom kantonu došlo do njegovog otvaranja.

Projekat, čija realizacija traje već godinu i po dana, ima za cilj da izgradi kapacitete nevladinih i vladinih aktera za implementaciju modela prijema u zajednicu.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.