RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Potpisan Memorandum o preuzimanju podataka o deminerskim radovima na području Distrikta

U prostorijama Odsjeka Civilne zaštite Brčko danas je potpisan Memorandum između nevladine organizacije „Posavina bez mina“ i Odjeljenja za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta o preuzimanju podataka projekta „Digitalno upravljanje deminiranim zemljištem na području Distrikta“.

Geoinformacioni sistem koji je predan Odjeljenju za javnu sigurnost u Vladi Brčko distrikta BiH na dalje korištenje sadrži uvid u deminirano zemljište i lokacije koje su još ugrožene minama. Također, ovaj sistem informacija sadrži i podatke o žrtvama od mina. Bogdan Bratić, šef resornog Odjeljenja rekao je da će softver koji je dobilo ovo odjeljenje biti od izuzetne koristi jer će sistem zaštite u Distriktu podići na veći nivo.

“Ovaj projekat je kruna naše saradnje jer će ove informacije biti od velike koristi Civilnoj zaštiti kao i Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Brčko zbog toga što će znati koje su parcele očišćene od mina prilikom izlaska na teren i na kojim lokacijama se još uvijek nalaze minsko eksplozivne naprave”, kazao je Bratić.

Svjetlana Pavlović, predsjednica nevladine organizacije “Posavina bez mina” istakla je da je projekat „Digitalno upravljanje deminiranim zemljištem na području Distrikta” prvi u BiH koji je preuzeo sve neophodne podatke sa terena i kombinovao ih sa ostalim izvještajima u geoinformacioni sistem.

“S obzirom na činjenicu da je glavni prirodni resurs Brčko distrikta zemljište smatrali smo da je jako bitno imati sveobuhvatno rješenje koje će dati uvid da li se zemljište koristi u neke svrhe. Zbog prirode posla nama je Odjeljenje za javnu sigurnost bilo najvažnije, ali se nadamo da će i ostala odjeljenja koristiti ovaj softver”, dodala je Pavlović.

Danijel Đurić istakao je da se trenutno privode kraju dva velika projekta MSP Boderište i MSP Vukšić-Skakava ukupne površine zemljišta pet miliona metara kvadratnih, a projekat deminiranja Ulice-Rahić-Bukovac trajat će cijelu narednu godinu, dok će za deminiranje ostati još jedan projekat, Brčko Sjever 2, koji će realizovati najvjerovatnije kompanija MAG.

“Na području Distrikta ostalo je još 4,6 miliona kvadratnih metara minsko sumnjive površine i geoinformacioni sistem koji smo dobili na korištenje bit će od koristi kako bi ostalo zemljište deminirali. Nakon prezentacije i potpisanog Memoranduma danas su počeli deminerski radovi i na lokaciji Ulice-Rahić-Bukovac ukupne površine 2,6 miliona metara kvadratnih, a u mjesecu martu sljedeće godine počet će i radovi na uklanjanju mina na desnoj strani obale rijeke gdje će biti uključen veliki broj organizacija”, rekao je Đurić, te dodao da će kroz sve projekte deminiranja do kraja sljedeće godine Brčko biti u potpunosti očišćeno od minsko eksplozivnih naprava.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.