RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Pad industrijske proizvodnje u Republici Srpskoj

Privredna zajednica u Republici Srpskoj veoma loše je započela 2019. godinu, a to pokazuju i zvanični podaci, prema kojima je u prvom kvartalu došlo do pada industrijske proizvodnje od čak 13,7 odsto.

Pad je evidentiran u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom (19,6 odsto), prerađivačkoj industriji (10,2 odsto), kao i u području vađenja rude i kamena (9,4 odsto).

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, tokom prva tri mjeseca ove godine u RS nije bilo proizvodnje duvanskih i naftnih proizvoda.

U odnosu na 2018. godinu, značajan pad se bilježi u proizvodnji tekstila od 26,5 odsto, namještaja i odjeće 18,1 odsto, pića 11,5 odsto, drveta 8,5 odsto, kao i u ostaloj prerađivačkoj industriji, gdje pad iznosi 23,4 odsto.

Sa druge strane, rast je zabilježen u metalskoj i elektro industriji, ali taj rezultat ne može da promijeni generalno lošu sliku za početak godine.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore Republike Srpske, smatra kako rezultati ukazuju na pad potražnje na značajnim tržištima te dolazak globalne ekonomske krize.

Dodaje kako je jedan od uzroka i nedostatak radne snage, kao jednog od bitnih elemenata.

“Energetski sistemi, poput proizvodnje nafte i struje, drastično utiču na ukupne pokazatelje privrede Republike Srpske. Mi smo mala privreda. Kada oni zabilježe loše rezultate, ukupna slika o stanju privrede bude loša”, kaže Ćorić.

Predrag Duduković, iz Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT, kaže kako je teško tražiti uzroke pada, ali i dodaje da to sigurno nije dobar trend.

Ocjenjuje kako u narednom periodu treba raditi više na jačanju industrijske proizvodnje jer je ona nešto najbitnije za razvoj privrede, a samim tim i Republike Srpske.

“Šta će se dešavati u narednom periodu, teško je predvidjeti. Industrijska proizvodnja je teška i zahtijeva angažman velikog broja ljudi. Proces od nabavke materijala do finalnog proizvoda je dug pa privrednici odustaju od tog načina poslovanja i okreću se onome što je jednostavnije”, kaže Duduković.

Dodaje kako je paradoks da industrijska proizvodnja opada, a da budžetski prihodi rastu.

Proizvodnja duvanskih proizvoda              -100%

Proizvodnja naftnih proizvoda            -97,9%

Proizvodnja tekstila                      -26,5%

Proizvodnja namještaja                       -18,1%

Proizvodnja odjeće                        -18,1%

Proizvodnja pića                                  -11,5%

Proizvodnja drveta                        -8,45%

Popravka i instalacija mašina              +116,7%

Proizvodnja saobraćajnih sredstava          +58,5%

Proizvodnja mašina i opreme              +26,3%

Proizvodnja računara i optičkih proizv.    +22,8%

Proizvodi od gume i plastike               +19,2%

Proizvodi od nemetalnih minerala            +18,0%

Proizvodnja farmaceutskih proizvoda       +10,3%

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Đaci u Republici Srpskoj se vratili u školske klupe

Radio Brčko

Сагласност за заједничке социо – економске реформе Српске и Федерације БиХ

Radio Brčko

Dvomjesečna suša nanijela veliku štetu u poljoprivredi RS-a, prinosi umanjeni čak i do 80 odsto

Radio Brčko