RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u RS preko 1900 KM

Potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u martu je koštala 1.907,93 KM i prosječna plaća od 886 KM pokrivala je njene troškove sa svega 46,44 posto, podaci su entitetskog Saveza sindikata.

Podsjećaju da je martovska plaća za 10 KM manja od februarske.

Najviše su i dalje plaćeni radnici iz oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja – 1.445 KM i te zarade su veće za 4,86 posto u odnosu na februarski prosjek, a najniže plaće su u građevinarstvu i to svega 617 KM.

Iz Sindikata ponovo navode da su niske prosječne neto plaće u martu primili zaposleni u ugostiteljstvu 634 KM, zatim radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 635 KM, te zaposleni u administrativnim pomoćnim i uslužnim djelatnostima, 670 KM.

Prosječna isplaćena martovska neto plaća radnika u oblasti saobraćaja i skladištenja iznosila je 674 KM, te trgovaca 687 KM.

Navedene prosječne neto plaće isplaćene u martu 2019. godine pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 32,44 do 36,01 posto.

Ukupne potrošačke cijene u martu u poređenju s februarom bile su veće za 0,2 posto, a najviše je poskupila odjeća i obuća, za 3,8 posto.

U martu ove godine porodice u RS najviše novca trošile su za nabavku prehrane 706,42 KM, za stanovanje i komunalne usluge 583,72 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 106,35 KM. Odjeća i obuća koštala je 138,79 KM, higijena i njega zdravlja 89,77 KM, prevoz 200,23 KM, te obrazovanje i kultura 82,35 KM.

-Iz navedenih podataka jasno je da je u RS potrebno što prije potpisati opći i granske kolektivne ugovore, te povećati plaće i poboljšati životnog standard svim radnicima, kako bi se smanjio trend odlaska mlade, radno sposobne, kvalifikovane radne snage – navode iz Savaza sindkata.

U fokusu aktivnosti u 2019. godini treba biti, kako dodaju, donošenje izmjena i dopuna zakona o radu, posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, inspekcijama, mobingu te izradi Strategije bezbjednosti i zaštite zdravlja na radu RS.

Izvor. Fena

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sljedeće sedmice stižu prve doze ruske vakcine u RS

Radio Brčko

Српске странке јединствене у одбрани имена и статуса РС-а

Radio Brčko

Додик: Учинићу све да одржим мир и стабилност

Radio Brčko