RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Pad inflacije na šest odsto

Inflacija u BiH će, prema projekcijama, ove godine pasti na šest odsto sa 14 odsto, koliko je iznosila prošle godine, izjavio je rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ u BiH Endru Džuel.
Džuel je pojasnio da će ovaj pad iflacije biti u skladu sa rapidnim padom cijena hrane i goriva na međunarodnom tržištu.

“Međutim, ono što se tiče bazne inflacije, ona će, ipak, bilježiti sporiji pad”, istakao je Džuel.

On je naveo da će u BiH ove godine doći do smanjenja ekonomskog rasta sa 3,8 odsto, koliko je iznosio lani, na dva odsto, kao rezultat slabije domaće potražnje, kao i slabije potražnje za izvozom.

Prema njegovim riječima, ukupna ekonomska kretanja u BiH zavise od političke situacije, ali i od kretanja na tržištima zemalja u okruženju, prenosi hrvatski “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je pojasnio kako su negativni rizici visoki i uključuju intenziviranje unutrašnjih političkih tenzija, usporavanje aktivnosti u Evropi u odnosu na očekivano, te ostvarivanje finansijskih rizika.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko od MMF-a neće dobiti ni evro od 300 miliona

Radio Brčko

Могућ улазак БиХ у нове преговоре са ММФ-ом о склапању још једног аранжмана

Radio Brčko

BiH: Prekinuti pregovori o aranžmanu s MMF-om

Radio Brčko