RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

MMF: Albanija najsiromašnija zemlja u regiji, na drugom mjestu Kosovo, BiH izuzeta iz pregleda

Stopa siromaštva u Albaniji je porasla u pandemijskoj 2020. godini, pri čemu se jedna trećina stanovnika, ili 32,6 posto, našlo u kategoriji siromašnih u odnosu na 31,8 postotaka godinu dana ranije, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

U izvješću, objavljenom na web stranici MMF-a o nalazima članova misije te financijske institucije tijekom nedavnih razgovora s dužnosnicima u Tirani o ekonomskom napretku zemlje, procenjuje se da će u ovoj godini stopa siromaštva u Albaniji blago opasti na 30,8 posto.

“Stopa siromaštva u Albaniji je jedna od najviših na Zapadnom Balkanu, dok je njezina pokrivenost socijalnom zaštitom među najnižima”, navodi se u izvešću MMF-a, prema čijem pregledu je Srbija imala najnižu stopu siromaštva u regiji od 17,4 posto u 2020, gotovo nepromenjenu u odnosu na 2019. godinu prije pandemije (17,3%), prenosi Tanjug.

U tabelarnom prikazu MMF-a stopa sromaštva u ekonomijama ZB, procenjuje se da će ova stopa u Srbiji opasti na 17,1 posto u ovoj godini.

MMF izračunava indeks siromaštva na osnovu kriterija Svjetske banke, po kojima se siromašnima smatraju ljudi koji žive s manje od 5,5 dolara dnevno, mjereno standardom pariteta kupovne moći (PPP).

Drugu najvišu stopu siromaštva u regiji bilježi Kosovo. Prema tabeli MMF-a, u toj ekonomiji je prošle godine stopa siromaštva porasla na 23,4 posto sa 20,9 postotaka u 2019. godini.

U Sjevernoj Makedoniji se broj siromašnih popeo lani na 18 posto ukupne populacije, s razine od 16,9 posto godinu ranije, dok je u Crnoj Gori stopa skočila sa 14,5 postotaka na 20 posto.

Bosna i Hercegovina je izuzeta iz pregleda zbog nedostatka usporedivih podataka, naveo je MMF.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Аустрија уплатила милион евра за збрињавање избјеглица и миграната у БиХ

Radio Brčko

Poslanici BiH ocijenili da su u pravosuđu potrebne temeljite promjene

Radio Brčko

U BiH rast potrošačkih cijena u aprilu 2,4 posto, godišnja inflacija 13,2 posto

Radio Brčko