BiH

Petoro uhapšenih u akciji “Pečat” predato u nadležnost Tužilaštva

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ predali su u dalju nadležnost Tužilaštva Unsko-sanskog kantona pet lica lišenih slobode u jučerašnjoj operativnoj akciji kodnog naziva “Pečat” pod sumnjom da su falsifikovali diplome i svjedočanstva.

Pripadnici Sipe su, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčkog, juče slobode lišili devet lica zbog sumnje da su počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje isprave, saopšteno je iz Sipe.

Prilikom pretresa na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banjaluke i Brčko distrikta, gdje se postupalo po naredbama za pretres, pronađeno je i privremeno oduzeto 12 diploma o završenoj srednjoj školi.

Oduezete su četiri kopije diploma o završenoj srednjoj školi, 12 svjedočanstava o završenom razredu srednje škole, tri zahtjeva za upis u srednju školu, dvije originalne diplome više poslovne škole i četiri uvjerenja o završenoj osnovnoj školi.

Pronađeni su i privremeno oduzeti 14 mobilnih telefona, tri laptopa, jedan računar, pet pečata, tri akta vezana za zapošljavanje u Njemačkoj, dvije prazne radne knjižice FBiH, tri prazne pripravničke knjižice za zdravstvene radnike, dva ljekarska uvjerenja, četiri bjanko izvoda iz matične knjige vjenčanih i izvod iz matične knjige rođenih.

Oduzeti su i svjedočanstva o završenim razredima srednje škole, uvjerenja o osposobljenosti za različite smjerove, uvjerenje o polaganju stručnog ispita Ministarstva zdravstva Republike Srpske, uvjerenje FBiH o državljanstvu, ugovor o radu na neodređeno, odluka o prestanku radnog odnosa, potvrda o radnom iskustvu i uvjerenje o uspjehu učenika.

Izvor: SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button