BiH

U javnom sektoru KS otkriveno 46 lažnih diploma

Revizija se nastavlja

Lažne diplome u javnom sektoru, problematika je koja se polako utvrđuje u našem bh. društvu.

Portal Radiosarajevo.ba prethodno je pisao o reviziji diploma i da je u dosadašnjoj reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama, preduzećima, ustanovama utvrđeno postojanje 92 nevjerodostojne diplome.

S druge strane, na nivou Kantona Sarajevo situacija je nešto drugačija.

“U toku dosadašnjeg rada na reviziji diploma, Ured je izvršio provjere za 4300 lica zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo, od čega je za 4254 lica potrvđena vjerodostojnost diploma, a za 46 lica obrazovne ustanove nisu mogle potvrditi vjerodostojnost diploma i ti predmeti su proslijeđeni tužilaštvu”, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Istakao je kako je Ured sa Tužilaštvom do sada održao nekoliko sastanaka na temu krivotvorenja diploma u javnom sektoru Kantona Sarajevo, te izradio nacrt Akcionog plana, a sve sa ciljem efikasnijeg djelovanja i postupanja kod slučajeva gdje se utvrdi lažna/krivotvorena diploma.

“Svih 213 institucija Kantona Sarajevo je prihvatilo saradnju sa Uredom, uz napomenu da je u početnoj fazi bilo određenih opstrukcija. Budući da se radi o velikom broju podataka, te da određeni podaci nedostaju ili su netačni, Ured vrši stalnu korespodenciju sa institucijama Kantona Sarajevo vezano za podatke o diplomama”, tvrdi Kafedžić.

S obzirom da su navedeni predmeti predati Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, te da su postupci u toku, radi zaštite samog postupka, Ured u ovom momentu ne može dati više informacija vezano za krivotvorene diplome, a sve do okončanja krivičnih postupaka pred nadležnim Sudom.

Uprkos složenosti i obimnosti posla, Ured nastavlja kontinuirane aktivnosti na reviziji diploma zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo.

Interesantno je da navedena problematika, revizija diploma, nije u nadležnosti Ministarstva pravde BiH, a u istu nije uključena ni Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove.

Izvor: radiosarajevo.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button