RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Почела сједница Дома народа: Делегати о Изборном закону, јавним набавкама и ПДВ-у

У Сарајеву је почела сједница Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на чијем дневном реду су приједлози закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, Закона о јавним набавкама и Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/.

Предлагачи измјена и допуна Изборног закона БиХ, по хитном поступку, су делегати из Клуба хрватског народа Драган Човић, Лидија Брадара, Марина Пендеш и Бариша Чолак, а који је на сједници Дома народа 27. априла проглашен штетним по витални интерес бошњачког народа и упућен Уставном суду БиХ.

Уставни суд је закључио да приједлог измјена Изборног закона, којег је у парламентарну процедуру у априлу упутио ХЏ БиХ, није штетан по виталне националне инетресе Бошњака, отварајући на тај начин простор да се о том приједлогу изјасни Дом народа.

Овим законским рјешењем се предлаже да се члан Предсједништва БиХ из реда Хрвата бира међу хрватским кандидатима, према електорском моделу, који су освојили највише гласова у најмање три од пет кантона, и то Херцеговачко-неретванском /ХНК/, Средњобосанском /СБК/, Западнохерцеговачком /ЗХК/, Ливањском и Посавском кантону.

Предложено је и да се на нови начин бирају делегати у Дому народа Парламента Федерације БиХ, па тако да се од 17 делегата из реда хрватског народа, њих 16 бира из скупштина кантона на начин да се из ХНК бирају четири, по три из СБК и ЗХК, те по два из Ливањског, Зеничко-добојског и Посавског кантона.

Делегати хрватског народа из Тузланског кантона, Кантона Сарајево, Унско-санског и Босанско-подрињског кантона заједно бирају једног, наведено је у приједлогу.

Приједлози закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама и закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност пред делегатима ће се наћи у другом читању.

У првом читању делегати ће разматрати Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о акцизама у БиХ чији је предлагач Савјет министара, као и захтјев Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ.

Делегати ће се изјаснити и о извјештима комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о захтјеву за разматрање Приједлога закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, о Извјештају о раду Правобранилаштва БиХ за 2020. годину, те Специјалном извјештају о говору мржње у БиХ.

Дом народа би, између осталог, треба разматрати извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину, те извјештај о раду Савјета министара за 2020. годину.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.