RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Почело усклађивање са законодавством ЕУ: Ограничава се количина произведене ракије по домаћинству

Република Српска тренутно не планира да ограничи количину ракије коју грађани могу да произведу без уписивања у регистар, али дугорочно је сасвим сигурно да ће се то догодити.

“Тренутно није у плану увођење таквих врста ограничења, иако смо свјесни да ће у неком наредном периоду бити потребно извршити усклађивање законодавства у овој области са законодавством ЕУ и земаља окружења”, речено је за “Независне новине” из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Федерација ФБиХ је, иначе, већ направила корак у том смјеру, што је наишло на револт јавности, која се пита да ли је, у мору проблема, попут корупције и немаштине, домаћа шљивовица постала највећа препрека на европском путу БиХ.

Ракијски котао, у народу познат и као “весели строј”, сматрају грађани, не би требало да представља проблем док се не ријеше они много већи.

Међутим, баш овај проблем стиже на дневни ред. Наиме, у федералном Преднацрту закона о јаким алкохолним пићима наводи се да обавезу уписа у регистар има и онај произвођач за властите потребе, и то ако произведена количина прелази 20 литара чистог алкохола годишње по домаћинству. И то није све, јер пут до уписа у регистар није лак.

“Произвођач се уписује у регистар уколико испуњава услове у погледу објеката, просторија, опреме и уређаја, као и у погледу стручног кадра”, наводи се у Преднацрту закона о јаким алкохолним пићима у ФБиХ.

Када је о Српској ријеч, према тренутно важећим прописима, грађани који за властите потребе производе јака алкохолна пића, односно дестилате пољопривредног поријекла, не сматрају се произвођачима у смислу Закона о јаким алкохолним пићима.

“Свако физичко лице, тј. лице које јака алкохолна пића производи за властите потребе постојећим законским одредбама тренутно није ограничено у погледу произведених количина, уз напомену да је законским одредбама забрањено стављање произведених количина у промет”, појашњавају из ресорног министарства.

За Драгоју Дојчиновића, предсједника Удружења воћара Српске, несхватљиво је да се грађанима ограничава количина произведене ракије све док БиХ не постане чланица ЕУ. Ако, додаје, икад и будемо дио те европске породице земаља.

“Мислим да није вријеме да то усаглашавамо са ЕУ. Питање је хоћемо ли ми и ући у ЕУ. Када уђемо, нека се онда и прилагођавају наши прописи. Била би велика грешка да то урадимо сада, па и у наредних неколико година”, рекао је Дојчиновић за “Независне”.

И из Инспектората Српске подсјећају да је на снази Закон о јаким алкохолним пићима.

“Тим законом није ограничена количина јаких алкохолних пића коју физичко лице може производити за властите потребе, али у случају да се утврди да физичко лице нелегално прометује јака алкохолна пића, прописана је казна од 500 КМ”, кажу у Инспекторату.

Републичка пољопривредна инспекција, додају, контролише све регистроване произвођаче јаких алкохолних пића, као и физичких лица за која постоје сазнања да нелегално прометују односно продају ова пића, и тиме, како истичу, у сфери сиве економије представљају нелојалну конкуренцију регистрованим произвођачима.

“У области производње и промета алкохолних пића, вина и ракије, у овој години извршено је 366 инспекцијских контрола, од чега је у тридесетак случајева утврђено да су физичка лица стављала у промет вина и ракије, а да не посједују рјешење Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске о испуњености услова за производњу и упис у регистар произвођача. У складу са законом прописаним казнама, због утврђених прекршаја изречене су новчане казне у износу од 15.000 КМ”, кажу у Инспекторату Српске за “Независне новине”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: Odvijanje saobraćaja u skoro cijeloj zemlji otežano zbog snijega

Radio Brčko

Због ратовања у иностранству осуђено 12 особа из БиХ на укупно 22 године затвора

Radio Brčko

Bosni i Hercegovini dozvoljen izvoz konja u Evropsku uniju

Radio Brčko