RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Pčelari sinoć pokazali veliki interes za Zakon o pčelarstvu

Komisija za ekonomski razvoj i poljoprivredu brčanskog Parlamenta sinoć je upriličila javno-stručnu raspravu o prijedlogu Zakona o pčelarstvu Distrikta kojoj je prisustvovalo tridesetak pčelara, članova tri ovdašnja pčelarska udruženja.

„Ključno je ovaj zakon popraviti kroz odredbe da bolesti pčela tipa „američke kuge“ budu obuhvaćene odštetnim naknadama, te da u registar pčelara budu uključeni svi oni koji posjeduju košnice, bez obzira na njihov broj, kao i to da nismo obavezni pribavljati dozvole za seljenje košnica unutar Distrikta“, rekao je predsjednik Udruženja pčelara „Matica“, Nikola Kerezović.

Zapisnik sa rasprave biće proslijeđen svim zastupnicima Skupštine.

„Vjerujem da će biti razloga za amandmansko djelovanje imajući u vidu i ovo što se čulo na javnoj raspravi“, kazao je, predsjednik resorne Skupštinske komisije, Siniša Golić.

Svakako da će u cijeli posao oko korekcije Zakona o pčelarstvu Distrikta biti dodatno uključeno i Odjeljenje za poljoprivredu, koje je i izradilo njegov nacrt.

„Veoma je važno da svi akteri budu istinski uključeni u proceduru konačnog usvajanja ovog, inače prvog Zakona o pčelarstvu u Distriktu, u čemu ćemo mi iz komisije dati maksimalan doprinos“, naglasio je Golić.

Inače, Zakon o pčelarstvu bi trebao proći amandmansko djelovanje odnosno ući u proceduru drugog čitanja, te konačnog usvajanja do kraja tekuće godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Одржана друга јавна расправа о Нацрту закона о раду

Radio Brčko

Брчко: Одржана Јавна расправа о Нацрту закона о правима припадника националних мањина

Radio Brčko

Brčko: Održana i treća javna rasprava o budžetu Distrikta

Admir Kadrić