RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Podignuta najveća optužnica za organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je do sada najveću optužnicu za organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata. Ukupno je 16 optuženih osoba, procesuiranih u okviru operacije kodnog naziva “Lipa”, među kojima su strani državljani i državljani BiH.

Optuženi koji se terete za organizirano krijumčarenje više od 850 ilegalnih migranata su: Ahmed Iftkhar (1977), Sead Mukanović (1985), Hidajet Gaković (1996), Memaga Nuhanović (1971), Fikret Šušnjar (1966), Emrah Mehmedović (2000), Hamid Mehmedović (1975), Ibrahim Gverić (1995), Suad Husak (1991),  Safet Husak (1996), Rusmir Gaković (1998), Redžo Osmančević (1988), Esad Bajramović (1954), Senad Keškić (1992),  Mirzet Delić (1996) i Medina Mukanović (1996).

Optuženima se na teret stavlja da su u periodu od septembra do 9. decembra 2020. godine, djelujući kao organizovana grupa, u cilju sticanja imovinske koristi, prokrijumčarili najmanje 850 migranata, koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u BiH, sa područja Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske i dalje prema državama EU.

Inkriminisane radnje su u optužnici opisane u 26 tačaka. Predloženo je oduzimanje vozila i drugih predmeta koji su korišteni za izvršenje krivičnog djela.

Za prvooptuženog, organizatora grupe, Ahmeda Iftkhara, državljanina Pakistana, predloženo je produženje mjere pritvora nakon potvrđivanja optužnice.

Radom Tužilaštva BiH i partnerskih institucija i agencija na terenu otkrivena je i razbijena organizirana krijumčarska mreža koja je na organizirani način, između ostalog, zaprimala uplate ilegalne imovinske koristi za krijumčarenje migranata od njihovih porodica iz inozemstva.

U tom predmetu, tokom istrage, ostvarena je značajna saradnja između Tužilaštva BiH i policijskih agencija i partnerskih institucija iz Bosne i Hercegovine i inozemstva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Tužilaštvo BiH: Hitno procesuiranje onih koji ugrožavaju zdravlje građana

Radio Brčko

Akcija “Koridor”: Pretresi na 12 lokacija na području Bijeljine, Brčkog, Ugljevika i Doboja

Radio Brčko

Njemačkа: Zatvor za bračni par iz Poljske zbog krijumčarenja Kurda iz Bjelorusije

Radio Brčko