RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Tužilaštvo iznijelo završnu riječ u slučaju Zejćirević, zatraženo adekvatno kažnjavanje optuženih

Na suđenju Suanu Haliloviću*, Samidu Šabanoviću*, Nihadu Hukiću* i Suvadu Djedoviću*, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića, danas je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH započelo iznošenje završnih riječi. Detaljnim osvrtom na brojne izvedene dokaze, Tužilaštvo Distrikta je u završnoj riječi ocijenilo dokazanom krivicu optuženih za otmicu i kvalificirano ubistvo, kojem je prethodilo agresivno i bezobzirno mučenje žrtve. S obzirom na krivična djela za koja se terete i okolnosti pod kojima su počinjena, Tužilaštvo je od suda zatražilo da se optuženi, u skladu sa zakonom, adekvatno kazne.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo izricanje kazni dugotrajnog zatvora za optužene Halilovića, Hukića i Djedovića, dok je za optuženog Šabanovića zatražilo izricanje kazne zatvora u zakonom propisanom maksimalnom trajanju od 20 godina.

Optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića Tužilaštvo Distrikta podiglo je 8. maja 2020. godine optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića. Nakon provedenog dokaznog postupka pred sudom, Tužilaštvo se danas posebno osvrnulo na nalaze sudskih vještaka koji su istakli da je Edin usljed brojnosti nanesenih povreda trpio jake fizičke bolove, te da je konstantno imao strah visokog intenziteta uz osjećaj životne ugroženosti. Zaključeno je da sve ukazuje na upornost izvršilaca u počinjenju krivičnog djela, te njihovu bezobzirnost i agresivnost koja se ogledala i u ponižavajućem ponašanju prema žrtvi, prvenstveno od strane optuženog Halilovića.

Optuženima se, prema Krivičnom zakonu Distrikta, sudi za krivično djelo otmice počinjeno u sastavu grupe (iz člana 177 stav (2)) s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina, te za krivično djelo ubistva na svirep način (iz člana 163 stav (2) tačka 1)). Za svirepo ubistvo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, koja se može izreći svima osim Šabanoviću, a koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao navršenih dvadeset i jednu godinu života. U skladu sa zakonom, njemu se može izreći kazna zatvora do gornje granice od dvadeset godina, ali najmanje deset godina prema zakonskom minimumu za to krivično djelo.

Završnu riječ u ovom slučaju odbrane optuženih iznijet će u ponedjeljak, 30. avgusta, nakon čega će biti poznat datum objavljivanja prvostepene presude.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

CIK podnosi prijavu Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika

Radio Brčko

BiH: Podignuta optužnica za zločine u Dobrovoljačkoj

Radio Brčko

Brčko: Održani mirni prosvjedi za podršku obitelji ubijenog Edina Zejćirovića

Sandra Živković