RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Potpisivanjem ugovora s izvođačima počela revitalizacija brčanske Luke

Dugo čekana, revitalizacija brčanske Luke danas je praktično započela potpisivanjem ugovora o izvođenju radova za rekonstrukciju platoa s odvodnjom oborinskih voda.  Paralelno s ovim, trenutno se radi i na ostala dva temeljna projekta, prema kojima je osmišljena + modernizacija ove jedine riječne Luke u BiH. 

Direktor Javnog poduzeća „Luka Brčko“ Perica Josić izjavio je danas novinarima da je ugovor potpisan s izvođačima iz Bijeljina i iz Prijedora ukupne vrijednosti od milijun i 770.000 KM, te bi posao trebao biti završiti za šest mjeseci.

“Ovo je poseban dan za Luku, čak i povijesni dan jer u Luku Brčko nije ulagano više od 50 godina. Postojeći plato je dotrajao, pruga koja prolazi je izvan asfalta, tako da će izgradnjom novog platoa učvrstiti njegova bolja nosivost, nove tračnice će se uliti u beton, te će biti bolja manipulacija, kamioni će direktno dolaziti ispred dizalice i naš rad će biti efikasniji”, pojasnio je Josić.

Šef Odjela za gospodarski razvitak u Vladi Brčko distrikta i predsjednik Jedinice za implementaciju projekta revitalizacije brčanske Luke Pero Gudeljević ukazao je na značaj današnjeg događaja, te izrazio nadu da će radovi  u roku biti završeni.

Novinarima se obratio i direktor kompanije Prijedorputevi Radenko Crnogorac, vodeći član Konzorcija zajedno s kompanijom Bijeljinaput, kazavši da se kroz ugovor tretira površina 8.000 kvadratnih metara.  “Nadam se da ćemo u suradnji s menadžmentom Luke uspješno završiti posao”, reako je Crnogorac.

Paralelno s ovim projektom, u Javnom poduzeću “Luka Brčko” intenzivno se radi  na još dva projekta, odnosno nabavi i ugradnji lučkog krana, te na izgradnji pruge od željezničke stanice s pristupnom cestom do Luke.

Projekt revitalizacije Luke financirana je kreditnim sredstva Europske banke za obnovu i razvitak u iznosu od 10 milijuna eura, od koji su tri milijuna dotacijska sredstva.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

JP “Luka Brčko” radi na obnovi ugovora za novu dizalicu

Gorana Antić

Brčko: Dizalica za brčansku “Luku” u funkciji krajem svibnja 2023. godine

Gorana Antić

U Javnom poduzeću “Luka Brčko” jučer potpisano nekoliko ugovora za nabavku nove lučke dizalice

Gorana Antić