RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Повећање пензија у РС-у за око два одсто

Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је ванредно повећање пензија за јул од око два одсто, истичући да Влада у садашњем и прошлом мандату води максималну бригу о пензионерима.

Вишковић је појаснио да ће ванредно повећање јулске пензије услиједити на основу процјена Министарства финансија Српске.

“Кад год прилив у буџету буде растао, ми ћемо ићи са повећањем пензија”, рекао је Вишковић током паузе сједнице Скупштине Удружења пензионера Републике Српске у Бањи Врућици код Теслића.

Он је подсјетио да је у јануару извршено редовно усклађивање пензија за 2,17 одсто.

Вишковић је навео да су пензије у Српској ниже у односу на земље у региону због тога што је у пензиони систем прихваћен велики број грађана који у одређеним моментима нису ни испуњавали прописане услове.

“Наша пензија за 40 година радног стажа у просјеку износи 550 КМ, што је више од 60 одсто у односу на просјечну плату. Међутим, наша укупна просјечна пензија је 375 КМ и она је на нивоу од 42,5 одсто”, појаснио је Вишковић.

Он напомиње да се мора прихватити чињеница да, када се узме укупан број пензионера и њихове године, пензионер у Републици Српској у просјеку има 29 година радног стажа, док је тај број у свим европским државама преко 40.

Вишковић је истакао да је поносан што се свим тим људима изашло у сусрет и помогло, с обзиром на то да је ријеч о јединим примањима којима су издржавали своје породице.

Он је најавио да Српска први пут у свој систем уводи модел према узору на Србију, према којем ће директор Фонда направити правилник на основу којег ће бити омогућено бањско лијечење пензионерима који имају здравствене проблеме и мала примања.

“Удружење пензионера ће слати приједлоге Фонду ПИО, који ће располагати средствима која ће обезбиједити Влада. Желимо да тако овој категорији пензионера омогућимо и ту врсту помоћи”, нагласио је Вишковић.

Извор: Срна

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Danas isplata oktobarske penzije

Radio Brčko

U RS-u sutra počinje isplata penzija

Radio Brčko

U FBiH danas isplata martovskih penzija

Radio Brčko