RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Poziv na radionicu za mlade iz Brčko distrikta: “Politička odgovornost i kako je tražiti vol. 3”  

Prijavite se za učešće u petodnevnoj radionici – politička odgovornost i kako je tražiti, za mlade iz Brčko distrikta:  

VRLO VAŽNO!
Pitanje održavanja radionice i način održavanja nužno će biti u skladu sa mjerama zaštite od širenja COVID-19. Vaše, naše i javno zdravlje je prioritet u odnosu na trenutnu situaciju, tako da poštivanju pravila i mjera moramo zajedno pristupiti odgovorno.

Detaljnije (a opet ukratko) o programu: 

Kroz građanski politički aktivizam, identifikovali smo jedan problem – mnogi građani i građanke, pa čak i izabrani zvaničnici i zvaničnice, što na lokalnim, što na parlamentarnim izborima, ne znaju baš mnogo o funkcionisanju države i svih njenih nivoa, nadležnosti, procesa. Praktično kazano, naučit ćete ko je za šta zadužen, čija je nadležnost park, čija rasvjeta, čija autoput, a čija EU integracije. Saznat ćete koga da pitate i koga da prozovete ako vam ne valja put, ako vam se ne sviđa poreska politika, ako vaša općina plati pola miliona maraka za postavljanje 10 klupa na glavnom trgu vaše lokalne zajednice.

Također, saznat ćete odgovor na pitanje: “KAKO?”. Kako kao građani možete učestvovati, informisati se, izvršiti pritisak kroz direktnu komunikaciju, zahtijevati, tražiti, lobirati i na kraju svih krajeva kako komunicirati s javnošću, ukoliko naša racionalna i realna očekivanja nisu ispunjena.  

Također, svi učesnici radionice će biti podržani da nakon završene radionice naučeno prenesu u svoje lokalne zajednice.

Ko? 

Osobe od 18-35 godina iz Brčko distrikta, aktivni u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze – studenti/ce, srednjoškolci/ke, zaposleni/e ili ne.

Društveno angažovane osobe, koje će po završetku radionica i usvojenog znanja po povratku u lokalne zajednice inicirati jednu građansku inicijativu.

Kad?
05.05.2021. – 10.05.2021. – primljeni učesnici i učesnice biti će kontaktirani do 30.04.2021.  

Gdje?
Informacije o lokaciji održavanja radionice biće saopćene primljenim učesnicima, u skladu sa mjerama zaštite od širenja COVID-19 koje budu na snazi u tom trenutku.

Ko organizuje?
Ekipa okupljena oko kampanje „Sjašite“ – Šatro.info, CAT BiH & Mreža aktivističkih promjena – MAP  

Šta ćemo raditi?
Upoznati politički sistem Bosne i Hercegovine – od države do lokala, razjasniti ko se čime bavi i zbog čega, ko je odgovoran, a ko se pravi da nije. Osmisliti kako komunicirati s onima koji su odgovorni, šta od njih možemo i moramo tražiti. Nastaviti komunicirati i implementirati naučeno i nakon završetka radionice.

Kako se prijaviti?
Popuniti google form i poslati kratko motivaciono pismo u kojem ćete nam reći više o građanskoj inicijativi koju planirate inicirati nakon radionica – recite nam šta ne valja u vašoj lokalnoj zajednici i kako bi to mjenjali. Motivaciono pismo šaljete na sjasite2020@gmail.com do 30.04.2021. Također, potrebno je i da ispunite kratki formular na linku: https://forms.gle/bDB4ah63hTrhuq3P6

(Motivaciono – ne pretjerujte, nije Harvard. Do jedne stranice teksta.)

Šta se očekuje od vas? 

– Učešće svakog dana programa

– Interes za djelovanjem u lokalnoj zajednici

– Spremnost da inicirate jednu građansku inicijativu i uputite prema vijeću vaše opštine/grada.

Dodatne info:
– Radionice će biti realizovane kroz neformalnu edukaciju
– Vodiće ih  stručnjaci iz oblasti vladavine zakona , medija i omladinskog rada

– U slučaju da uslovi za održavanje radionice uživo budu mogući, organizator pokriva troškove prevoza, noćenja i ishrane tokom učešća na radionicama (pun pansion)

– Kao što smo već naveli – ogroman broj BH građana nije upoznat sa ovom temom – pa ni od vas ne očekujemo da imate predznanje. Očekujemo energiju, volju i želju za ličnim usavršavanjem u cilju doprinosa lokalnoj zajednici iz koje dolazite.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.