RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiHKultura

Predstavljen Takmičarski program za dokumentarni film – 16 filmova u konkurenciji

Takmičarskom programu – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala, prema izboru selektorice Rade Šešić, 16 je filmova: osam filmova će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, jedan europsku, šest regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Uvijek je veliko pitanje što čini jedan film dobrim, što ga izdvaja od drugih. Naša selekcija je vrlo ekskluzivna jer imamo samo 11 slotova za prikazivanje i statistički gledano, od 156 pregledanih filmova, tek 10 posto može ući u selekciju. Ovogodišnja festivalska filmska žetva je vrlo dobra, imamo puno ozbiljnih filmova, neki su zaista velika djela, rezultat dugoročnih istraživanja i kreativnih filmskih opservacija. Imamo dosta filmske originalnosti i svježine unutar selekcije, novih ideja, novih pogleda na svijet oko nas. Nekoliko filmova donosi metafizičku dimenziju svijeta kojeg određeni autor promatra u vremenu i prostoru… – kaže Šešić o ovogodišnjoj selekciji.

Predstavljeno je 16 filmova u Takmičarskom programu – dokumentarni film 27. Sarajevo Film Festivala, koji su u konkurenciji za nagrade:

Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film (novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura obezbjeđuje Vlada Švicarske), Nagrada za ljudska prava (novčanu nagradu u iznosu od 3.000 eura obezbjeđuje Kraljevina Nizozemske); Specijalna nagrada žirija (novčana nagrada u iznosu od 2.500 eura).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva francuskoj glumici Isabelle Huppert

Radio Brčko

Sarajevo Film Festival počinje 13. avgusta, otvaraju ga filmovi “Deset u pola” i “Pisma s krajeva svijeta”

Radio Brčko

U Sarajevu večeras počinje 27. filmski festival

Radio Brčko