RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U Brčko distrikt stigla nova pošiljka PCR testova za brzu detekciju koronavirusa

Danas u Brčko distrikt treba da bude dopremljena najnovija donacija PCR testova za brzu detekciju koronavirusa. Iz budžeta Distrikta ove godine je predviđeno oko 800.000 KM za testove, a potrebne količine povlače se sukcesivno.

„Nova donacija UNICEF-a od 3.085 PCR testova na nivou Bosne i Hercegovine, od koje nama pripada 0,5 posto i to je za detekciju samog virusa, dok sve ostalo mi nabavljamo sami, treba da stigne danas ili sutra u Brčko distrikt i iznosi 16 testova, Banjaluka 1.166, a Mostar dobija 1.903 testa“, navela je prim. dr. Anđa Nikolić, šefica Pododjela za javno zdravstvo.

prim. dr. Anđa Nikolić, šefica Pododjela za javno zdravstvo

Ona je dodala da je iz budžeta Distrikta ove godine predviđeno oko 800.000 KM za testove, procedura je provedena, a potrebne količine povlače se sukcesivno.

„Za druge donacije izborimo se mi sami, a moram ovdje reći ponajviše šef Odjeljenja za zdravstvo Sead Šadić, i tada donacije povećamo do nekih 2,5 posto“, kazala je Nikolić.

Od početka avgusta prošle godine u Brčkom je urađeno 18.066 PCR testova, što je u prosjeku oko 1.500 urađenih testova mjesečno.

„Svi PCR testovi koji su kod nas uzeti urade se istog dana“, naznačila je Nikolić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Javno zdravstvo u Brčko distriktu ostalo bez vakcina protiv gripe

Mirsad Arnautović

Brčko: Broj redovno cijepljene djece u opadanju

Gorana Antić

Slovenija od danas ponovo priznaje pi-si-ar testove iz BiH i Srbije

Radio Brčko