RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Predstavnici svih nivoa vlasti okupili se na konferenciji o Klimatskoj akciji u BiH

U okviru Sedmice klimatske akcije u Bosni i Hercegovini danas je u Parlamentarnoj skupštini BiH upriličena konferencija o Klimatskoj akciji u BiH, koju je organizirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u saradnji sa Delegacijom Evropske unije i Uredom specijalnog predstavnika EU u BiH.

– Cijela ova sedmica upravo je posvećena mladim ljudima zato što su oni jedna od najsvjesnijih grupacija potrošača, oni su ti koji insistiraju na zelenim proizvodima i uslugama. Oni su ti koji od političara traže snažnije mjere u smislu očuvanja klime odnosno ublažavanja klimatskih promjena od dekarbonizacije do drugih relevatnih mjera – izjavio je uoči konferencije zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Jurgis Vilcinskas.

Predstavnici svih nivoa vlasti na konferenciji su diskutovali o narednim koracima o klimatskoj akciji u BiH.

– Zelene politike koštaju puno i mi ćemo najbolje vidjeti opredjeljenje svih nivoa vlasti da rade odgovoran posao kroz njihove budžete. Nažalost, mi još u BiH ne vidimo koliko se ulaže u zelene politike, dekarbonizaciju, u borbu protiv klimatskih promjena. Još smo na nivou razvijanja svijesti koliko je to važno. Nadam se da će današnji događaj doprinijeti da ta svijest bude razvijenija i da u što skorije vrijeme vidimo što konkretnije aktivnosti u ovom pravcu – rekao je predsjedavajući Kluba zelenih Saša Magazinović.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo ukazala je da treba imati na umu da su “klimatske promjene najvažnije politike koje treba da provodimo upravo zato što smo prva generacija koja se suočava sa negativnim efektima klimatskih promjena, a ujedno i posljednja koja treba da riješi, zaustavi i spriječi klimatske promjene”.

Istaknula je da je na federalnom nivou reformiran sektor zaštite okoliša.

– Sa donošenjem novog Zakona o okolišu usvojili smo pet EU direktiva i mislim da te reforme najviše osjeća privreda, pogotovo mala i srednja preduzeća. Inače, najveći izazov pred BiH će biti energetska tranzicija gdje će se sa klasičnog modela ići na zelenu energiju – dodala je Đapo.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto smatra da se “moramo suočiti sa činjenicom da imamo problem sa zagađenosti zraka, da ne smijemo biti ovisni o uglju i da imamo problem ovisnosti o ruskom plinu”.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera istakla je da će se na današnjoj konferenciji pozivati na kreiranje i implementaciju novih finansijskih alata za klimu, koji će omogućiti da BiH privuče nova sredstva.

– Ovaj događaj je završni događaj Sedmice klimatskih akcija u BiH. Ova godina je evropska godina mladih. Mladi su važan partner u svim događajima tokom ove sedmice, slušamo ih, sarađujemo sa njima i potičemo ih da budu nositelji pozitivnih promjena zato što imamo samo jednu planetu – poručila je Nedera.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U RS-u istekao rok za više od 55.000 vakcina! Da li sličan scenario očekuje i FBiH?

Radio Brčko

Ministarstvo zdravstva FBiH predložilo zabranu kretanja izvan mjesta prebivališta

Radio Brčko

Lokalne vlasti u FBiH, zbog pandemije virusa korona, izgubile 26,6 milijuna KM

Radio Brčko