BiH

Preminuo Momčilo Krajišnik

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik preminuo je jutros u Banjaluci od posljedica zaraze virusom korona.

Krajišnik je preminuo u 6.00 časova na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra.

Iz UKC-a je saopšteno da je Krajišnik preminuo od posljedica infekcije virusom korona, zbog čega je sa obostranom upalom pluća u ovoj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovan 30. avgusta.

Poslovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na čelu sa generalnim direktorom Vladom Đajićem izjavljuje iskreno saučešće porodici preminulog.

Krajišnik je rođen 20. januara 1945. godine u Sarajevu.

Završio je studije i magisterij na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U politiku se uključio u višestranačkom sistemu, a bio je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke /SDS/.

Na izborima 1990. izabran je za poslanika na listi SDS-a, a odmah zatim i za predsjednika Narodne skupštine BiH. Tu funkciju je obavljao od 21. decembra 1990. do 7. aprila 1992. godine.

Nakon višestruke majorizacije od koalicije SDA-HDZ i demonstrativnog izlaska srpskih poslanika iz Skupštine BiH, Momčilo Krajišnik je 25. oktobra 1991. izabran za predsjednika Skupštine srpskog naroda BiH. Istu funkciju, ubrzo preimenovanu u predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, obavljao je sve do maja 1996. godine.

Na izborima 1996. godine izabran je za srpskog člana Predsjedništva BiH na mandat od dvije godine. Iste godine izabran je za člana Senata Srpske.

U ranim jutarnjim časovima 30. aprila 2000. godine francuski specijalci SFOR-a uhapsili su ga u porodičnoj kući na Palama i sproveli u zatvor Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju /Haški tribunal/.

Septembra 2006. godine pred Haškim tribunalom proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti.

Osuđen je na 20 godina zatvora. Nakon što je odležao dvije trećine kazne, dio u Sheveningenu, a dio u britanskim zatvorima, Krajišnik je pušten na slobodu 30. aprila 2013. godine. U Banjaluci i na Palama dočekan je sa velikim uvažavanjem kao jedan od stvaralaca Republike Srpske.

Po dolasku na Pale, ubrzo je osnovao Asocijaciju “Stvaraoci Republike Srpske” čiji je bio predsjednik.

Iza njega ostalo je troje djece Miloš, Milica i NJegoš, unučad i brat Mirko.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button