RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Priča o Želimiru iz Travnika: “Srce će mi puknut, ali moram napustiti svoju zemlju” (Video)

U okolici Travnika Želimir ima krave i bavi se proizvodnjom mlijeka, digao je i kredit da kupi sve strojeve koji su mu potrebni.

No, kako je ispričao za portal Dolina Lašve, Želimir uskoro odlazi u Njemačku.

Osim što mlijeko nema kome prodati, Želimir kaže da su uvjeti za rad nikakvi. Struja i voda su jako loši, pristupne ceste ne postoje i nikako da ih se napravi.

„Došlo je do toga da nemam kome prodavati. Mlijeko prosipam krmadima. Mljekare neće da uzimaju, a cijena je mala“, kaže Želimir.

Dodao je da je mlijeko počeo da prodaje po selu.

„Bio sam uspješan, presretan. Do Nove godine. Kako ljudima čestitam Novu godinu, oni kažu da odlaze za sedam dana“, priča Želimir.

Želimir uskoro odlazi u Njemačku.

„Srce će mi puknut. Nemam kome prodati mlijeko. Trudim se. Sve sam ostvario što sam želio, a nemam kome to plasirati. To je žalosno. Imam kredit, plaćam ga pošteno unaprijed. Došlo je do toga, za ovaj mjesec imam za gorivo. Ostalo nemam ništa, mogu živjeti jedino da s neba pada. Do travnja sam ovdje, ukidam farmu skroz, teško mi je ići, ali moram“, priča Želimir.

Put do njegove farme praktički ne postoji.

„Vidite kakav je put. Može netko poginuti. A i ljeti je put loš. Nedavno je bila policija, ne mogu ući“, priča Želimir.

Izvor: www.radiosarajevo.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH: Pronađena najviša stabljika marihuane do sada

Radio Brčko

Kod maloljetnika u Travniku pronađena droga ‘speed’

Radio Brčko

Travnik: Nastavljena potraga za mladićem Seminom Bradićem

Radio Brčko