RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Prioritet autoputa Sarajevo-Beograd izgradnja dionice Rača – Bijeljina – Brčko

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović održao je danas sastanak s predsjednikom turske kompanije Tasyapi Emrullahom Turanlijem, a povodom službene posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su razgovarali o realizaciji infrastrukturnog projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, koji je rezultat Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

Planom za izgradnju ove autoceste predviđena je izgradnja trase brze autoceste od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te izgradnja autoceste od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prijelaza.

Kako je istaknuto na sastanku, prioritet je etapa koja je spremna za realizaciju, odnosno projektiranje i izgradnju dionica Rača – Bijeljina – Brčko. Trenutno je za realizaciju tog projekta najznačajnije potpisivanje, odnosno definiranje komercijalnog ugovora između kompanije Tasyapi i Autoputeva Republike Srpske.

Nacrt ugovora proslijeđen je u Autoputeve RS i trenutno je u fazi usaglašavanja, odnosno pregovaranja o bitnim elementima samog komercijalnog ugovora, a to su cijena i uvjeti finansiranja, što će ujedno biti i jedna od tema na sutrašnjem sastanku resornih ministara prometa BiH i Turske.

Kako je definirano Sporazumom potpisanim u Ankari, Turska se obavezala osigurati finansijska sredstva za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta.

Predstavnici Tasyapija su istakli da su spremni krenuti u realizaciju, projektiranje i izgradnju autoceste od Rače do Bijeljine odmah po potpisivanju komercijalnog ugovora.

Kako je istakao ministar Mitrović, očekuje se da član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa predsjednikom Erdoganom dogovori kreditiranje tog projekta kako bi se što prije krenulo u njegovu realizaciju, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Изградња кружне раскрснице у Лончарима приоритет

Radio Brčko

Brčanski glavni cjevovod jedan od prioritetnih kapitalnih projekata u distriktu

Admir Kadrić

Митровић и Скенлан разговарали о изградњи ауто-пута Сарајево-Београд кроз Брчко дистрикт

Radio Brčko