RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Ćazim Salihović osuđen za primanje dara ili drugih oblika koristi

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Ćazima Salihovića (55), člana vladine komisije za stambeno zbrinjavanje Roma, optuženog da je nakon dodjele stanova za socijalno stanovanje u naselju Novo Brčko od korisnika zahtijevao i primio novac. Salihović, koji je u nadležnoj komisiji gradonačelnika učestvovao kao predstavnik udruženja Romi na djelu, nepravosnažno je osuđen na šest mjeseci zatvora za krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi.

On je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH optužen da je 2017. godine, nakon donošenja rang liste socijalno najugroženijih porodica za stambeno zbrinjavanje, od korisnika namjenski izgrađenih stanova u brčanskom naselju Novo Brčko zahtijevao novčanu protivuslugu. Tereti ga se da je, pronalazeći ih na njihovim adresama ili pozivajući ih na razgovor, od osam lica zatražio protivuslugu u vidu predaje novca u iznosima od pedeset, dvije stotine, pa do hiljadu KM, koji su mu u nekoliko slučajeva višekratno isplaćivani.

Optužnicu za produženo krivično djelo Primanje dara ili drugih oblika koristi (iz člana 374 stav 3 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) Tužilaštvo je dokazalo pred sudom u svih osam tačaka. Nakon održanog glavnog pretresa, optuženom je za ovo krivično djelo izrečena kazna zatvora od šest mjeseci, ali i mjera oduzimanja imovinske koristi u iznosu od 2 810,00 KM, koju je dužan uplatiti na račun distrikta Brčko. Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi presudu može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom Brčko distrikta BiH.

Dokazivanje i kažnjavanje krivičnih djela korupcije u lokalnim javnim službama i dalje je među najvećim prioritetima u radu Tužilaštva i Policije Brčko distrikta BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Podignuta optužnica protiv Almira Kukuljevića

Radio Brčko

Brčko: Potvrđena optužnica protiv Nedeljka Trifkovića zbog podmetanje požara na automobilu Uroša Vojnovića

Radio Brčko

U Brčkom otvoren Romski dom

Radio Brčko