BiH

Privredna komora FBiH pokreće projekat ‘Covid-19 Business Information Hub’

Privredna komora Federacije BiH (PKFBiH) predstavila je danas u Sarajevu projekt „Covid-19 Business Information Hub“ čiji je cilj da se ublaže posljedice uzrokovane pandemijom, pruži podrška malim i srednjim preduzećima (MSP) prvenstveno iz drvnog i metalskog sektora, ali i svim ostalim sektorima u procesu oporavka, kontinuitetu poslovanja, jačanju njihove kompetencije i otpornosti u izazovnim vremenima.

Ideja je, po riječima predsjednika PKFBiH Mirsada Jašarspahića, nastala nakon istraživanja i kontakata sa njihovim članicama, te razgovora sa GIZ-om i partnerskim institucijama, Privrednom komorom RS i Privrednom komorom Brčko distrikta o tome da je potrebno za privredne subjekte, prvenstveno MSP napraviti Business Information Hub, odnosno digitalnu platformu koja će u narednom periodu omogućiti da dobiju sve potrebne infomacije kada je riječ o zakonskoj regulativi, edukaciji, organizovanju online sajmova i B2B susreta, pa sve do povezivanja i jačeg networkinga sa čitavom grupacijom biznis asocijacija u Njemačkoj, kao što su udruženja za metal i drvo, automobilske industrije, injženjera i drugo.

Jašarsphić je naglasio da je za uspješnu realizaciju projekta i njegovu institucionalnu i finansijsku održivost neophodna saradnja sa domaćim i stranim partnerima da bi se privrednim subjektima pružile ažurne informacije kada je riječ, naprimjer, o zakonskoj regulativi, programima za poticaje, ograničenjima za izvoz, za putovanja i drugo.

Na projketu su radili Armin Hodžić i Anela Karahasan koji su naveli da Business Information Hub ima četiri radna paketa koji se odnose na Help desk platformu sa modulima koji su u kombinaciji sa tim digitalnim dijelom i obuhvataju jačanje kompetancija MSP, umrežavanje i promociju. Ta četiri radna paketa su tematski razdvojeni, ali su po aktivnostima vrlo povezani.

– Covid-19 Business Information Hub je zamišljen da bude inovativna platforma koja će tretirati i dati sve informacije MSP, međunarodnim organizacijama, donatorima i svima onima koje interesuje, a vezane su za zakonsku regulativu i određene mjere u vezi sa situacijom uzrokovanom pandemijom – naveo je Hodžić.

Karahasan je naglasila da je inovativnost bitan segment ovog projekta. Podsjetila je da je PKFBiH zajedno sa Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta FBiH učestvovala u izradi Akcionog plana za inovacije MSP koji je usvojila Vlada FBiH.

Projekt traje godinu dana, bazna verzija ove platforme trebala bi biti u funkciji za nešto više od mjesec dana, a pristup je besplatan. Privredna komora FBIH realizuje projektne aktivnosti za jačanje kompetencija mikro, malih i srednjih preduzeća iz metalskog i drvnog sektora u okviru EU4Business Recovery programa, finansiranog od Evropske unije i Vlade SR Njemačke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button