RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

RAK – Obilježavanje 60 godina televizijskog emitovanja u Bosni i Hercegovini

still life with Retro old red TV.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) pridružuje se obilježavanju 21. novembra, Svjetskog dana televizije, te ističe kako televizijsko emitovanje u Bosni i Hercegovini ove godine obilježava jubilarnih 60 godina postojanja, saopćeno je iz RAK-a.

Kako se u saopćenju navodi, od početka televizijskog emitovanja u BiH 1961. godine, kada je Televizija Sarajevo prvi put emitovala televizijski program iz studija Radio Sarajeva, samo pet posto bosanskohercegovačkog stanovništa je posjedovalo TV prijemnik, dok danas čak 96 posto građana posjeduje TV prijemnik.

Prema rezultatima istraživanja “Medijske navike odraslih u BiH”, koje je Agencija provela u saradnji sa Vijećem Evrope, 87 posto stanovnika BiH koristi televiziju. Putem televizije 78 posto stanovnika BiH se najčešće informiše o dešavanjima u zemlji i svijetu, dok 66 posto stanovnika BiH koristi televiziju u svrhu zabave.

Informativni sadržaj i vijesti prati 71 posto stanovnika BiH, zabavni 64 posto, a 51 posto stanovnika igrani sadržaj. Domaće televizijske stanice gleda 61 posto građana, dok 26 posto građana prati stanice iz regiona.

Istraživanje „Medijske navike djece i stavovi roditelja“, koje je Agencija provela u saradnji sa UNICEF-om, pokazalo je da sedmero od desetero djece u BiH svakodnevno gleda televiziju.

U BiH registrovano je ukupno 119 televizijskih stanica, i to tri javna servisa – BHRT, RTVFBiH, RTRS, 14 javnih i 24 privatne TV stanice koje emituju putem zemaljske radio-difuzije, šest javnih i 60 privatnih TV stanica koje emituju putem drugih elektronskih komunikacijskih mreža, dok 12 TV stanica pruža audiovizuelne medijske usluge na zahtjev.

Građanima BiH dostupan je i veliki broj televizijskih stanica iz regiona i svijeta čiji se signal distribuiše u BiH putem kablovske televizije, IPTV ili putem satelita.

U proteklih godinu dana, emitovanje programa TV stanica u BiH intenzivirano je u digitalnom formatu, a posebno nakon dodjele dozvole za korištenje radiofrekventnog spektra za pružanje usluga upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji, čime je praktično ubrzan i tranzicioni period prelaska emitovanja sa analognog na digitalni TV signal, navodi se u saopćenju.

Iz RAK-a podsjećaju kako se Svjetski dan televizije od 1996. godine, odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, obilježava globalno, svakog 21. novembra.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.