RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

RS: Prvi put prosječna plata veća od 500 evra

Prosječna decembarska mjesečna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj iznosila je 979 KM i prvi put je dostigla iznos od 500 evra, tačnije 501 evro, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Decembarska plata, nakon oporezivanja, nominalno je veća od novembarske za 1,1 odsto, a realno za 1,2 odsto.

Posmatrano prema područjima djelatnosti, najveći decembarski prosjek plate nakon oporezivanja od 1.497 KM bio je u finansijskoj i djelatnosti osiguranja, a najmanji od 665 KM u građevinarstvu.

Prosječna bruto plata u decembru bila je 1.520 KM.

Prosječna plata nakon oporezivanja u prošloj godini iznosila je 956 KM, dok je prosječna bruto plata iznosila 1.485 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2020. u odnosu na isti mjesec 2019. u prosjeku su niže za 1,9 odsto, dok su u odnosu na novembar u prosjeku niže za 0,1 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u decembru od 2,7 odsto zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duvan zbog viših cijena u grupi duvan od 3,9 odsto, dok je najveći pad cijena na godišnjem nivou u decembru od 11,5 odsto zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće.

Izvor: SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Република Српска данас слави 29. рођендан

Radio Brčko

Заплијењене цигарете у вриједности већој од пола милиона КМ

Radio Brčko

Sljedeće sedmice stižu prve doze ruske vakcine u RS

Radio Brčko