RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Српске странке јединствене у одбрани имена и статуса РС-а

Име Републике Српске је јасно уписано у Уставу БиХ, као и у Дејтонском мировном споразуму, а Народна скупштина Републике Српске ће, уколико СДА достави Уставном суду БиХ иницијативу да буде преиспитан њен назив, те ако судије прихвате да то разматрају, донијети одлуку о будућем статусу Републике Српске.

Поручено је то у четвртак послије састанка који је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одржао са представницима политичких странака из Републике Српске, на којем је показано јединство, те поручено да је одбрана Српске изнад свих унутрашњих политичких односа.

Представници Српске потписали су заједничку изјаву у којој су упозорили да најављена иницијатива СДА коју предводи Бакир Изетбеговић у којој ће, како је најављено, затражити од Уставног суда БиХ оцјену уставности имена Републике Српске, у потпуности антиуставно и антидејтонско дјеловање, које представља директан удар на интегритет и суверенитет БиХ успостављен Дејтонским мировним споразумом.

Подсјетили су да је Општи оквирни споразум за мир у БиХ потврдио име Републике Српске, што је јасно назначено и у Уставу БиХ гдје је наведено да се БиХ састоји од два ентитета – ФБиХ и Републике Српске која је потписник свих 11 анекса Дејтона, без којих не би било данашње БиХ.

Српски представници су упозорили да је Република Српска уставна категорија и да, иако правила Уставног суда не допуштају такву апелацију, треба бити опрезан због ранијих одлука тог суда који је приликом њиховог доношења показао да се не руководи Уставом и правом, већ политиком те је изражено потпуно неповјерење према оваквом Уставном суду БиХ.

– Ако апелација буде поднесена, а Уставни суд прихвати да је узме у разматрање, сматраћемо то флагрантним кршењем Општег оквирног споразума за мир у БиХ и затражићемо одржавање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске на којој ћемо донијети одлуку о будућем статусу Републике Српске и њених представника у заједничким институцијама БиХ – наведено је у заједничкој изјави.

Све активности Републике Српске и њених представника у БиХ ће, како је наведено у изјави те поновљено на конференцији за медије, зависити искључиво од евентуалних антидејтонских и антиуставних активности усмјерених против Републике Српске.

– Позивамо државе гаранте Дејтонског мировног споразума да предузму мјере против оваквих активности и тиме спријече озбиљне посљедице по тешко успостављени мир и стабилност у БиХ – закључено је у изјави.

Додик је казао да је задовољан што су се сви одазвали.

– Ово је била прилика да проширимо наше могуће облике сарадње на различитим нивоима и наставићемо да одржавамо у континуитету састанке у зависности од питања. Никакво давање рока Републици Српској не долази у обзир и сви ћемо радити на томе да заштитимо Српску, њено име и статус и не желимо да дозволимо да се скрнави наша лична карта и име и презиме – рекао је Додик и додао да је сигуран да је јединствено дјеловање свих политичких фактора Републике Српске, без обзира на то да ли су власт или опозиција, најбољи одговор на било какав напад на Српску.

Додик је казао да је видљива нервоза код СДА и да овим жели да прикрије проблеме у ФБиХ, међу којима је и немогућност формирања власти.

Први човјек СДС-а Вукота Говедарица је нагласио да су у сваком моменту спремни да разговарају и раде у интересу Српске, без обзира на политичке разлике.

– Угрожена је уставна позиција БиХ, Дејтонски споразум, Устав Републике Српске и спремни смо да га бранимо. Сви наши кораци зависиће од корака Изетбеговића и дружине која је спремна да руши Дејтонски споразум, али у томе неће успјети – казао је Говедарица.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић је истакао да је СДА показала да је не интересује рјешавање проблема грађана, већ међунационалне тензије.

– Широка је подршка нашим ставовима да странка која подрива уставно уређење и ради против Српске не треба да има ни потпредсједника Народне скупштине. СДА је изазвала политички хаос и сноси одговорност за све посљедице – рекао је Бореновић.

Предсједник СП-а Петар Ђокић је нагласио да је важна усаглашеност става свих у Републици Српској.

– Показали су да су спремни да изазову највећи хаос, поткопају мир, односе и стабилност. Тражимо оштру реакцијџ ОХР-а – рекао је Ђокић и додао да је на сцени крајње неодговорна политика и потези СДА.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић је нагласио да је послата порука из Српске да се нећемо сукобљавати док други покушавају да нас руше.

Лидер НДП-а Драган Чавић је казао да су међџнародно право и правда на страни Српске, али подсјетио на састав Уставног суда БиХ и прегласавање из ранијих година. Замјеница предсједника ДЕМОС-а Споменка Стевановић рекла је да ће иницијатива довести у питање опстанак БиХ.

Текст преузет са: www.glassrpske.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Радници у РС-у ће од идуће године моћи узети боловање због “изгарања на послу”

Radio Brčko

Већа едукација младих – једини начин смањења вршњачког насиља у РС-у

Radio Brčko

Мањи број регистрованих возила у РС-у

Radio Brčko