RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

RS: Serološka ispitivanja počinju čim stignu aparati

Institut za javno zdravstvo RS i medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči spremni su za početak studije o serološkim ispitivanjima na području RS, samo se još čekaju aparati neophodni za sprovođenje ovog ispitivanja.

“Čekamo da nam stignu aparati i antitijela i onda smo spremni za početak ispitivanja”, rekao je Bokonjić.

Dodao je da su na čekanju zbog tehničkih stvari te da će ova nacionalna studija seroprevalencije kovid-19 infekcije u populaciji RS, koja je značajna jer će dati uvid u prisustvo antitijela na virus korona građana RS, biti vođena u dvije faze.

“Prva faza će biti prikupljanje uzroka, na osnovu kojih ćemo odrediti situaciju u ovom trenutku, a drugu fazu planiramo sprovesti početkom sljedeće godine. Na osnovu toga znaćemo koliko smo daleko od kolektivnog imuniteta na virus korona”, kazao je Bokonjić.

Istakao je da je u prvoj fazi planirano ispitivanje oko 1.700 učesnika, a vršiće se na osnovu metode slučajnog uzorka.

“Glavni nosioci sređivanja podataka i uzimanja uzoraka biće regionalni zavodi za zdravstvo. Njima će pomagati i studenti medicinskih fakulteta, a posebno ćemo se morati organizovati kada su u pitanju ruralna područja, gdje nemamo regionalni zavod za zdravstvenu zaštitu RS”, naveo je Bokonjić.

O tome koliko je ovo istraživanje značajno, za “Nezavisne” je govorio i Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Banjaluka, koji je rekao da će se ispitivanjem uvidjeti kakva je bila izloženost stanovništva RS virusu korona te kako kao zajednica reagujemo na kovid-19.

“Posebno je značajno kod onih koji su bili bolesni, jer bi trebalo da se razvio imunološki odgovor, to jeste određena zaštita za duži ili kraći naredni period”, rekao je Škrbić.

Dodao je da bi se za početak ovo istraživanje vršilo na oko 500 domaćinstava.

“Očekujemo da ćemo u narednim mjesecima imati prve rezultate, a mi ćemo to kontinuirano da pratimo”, kazao je Škrbić.

Dodao je da će se istraživanje proširivati kako vrijeme bude odmicalo na veći broj stanovnika u RS.

“To su važni podaci koji nam mogu poslužiti ne samo u svrhu naučnih saznanja i doprinosa ukupnom iskustvu čovječanstva u borbi protiv ovog virusa, jer ćemo sigurno razmjenjivati podatke sa drugim institucijama i Svjetskom zdravstvenom organizacijom, već i za nas da malo više saznamo o samoj prirodi bolesti”, objasnio je Škrbić.

Istakao je da su ranije dobili podršku Vlade RS u iznosu od 200.000 KM, i to za nabavku dva ELISA analizatora i drugih potrebnih instrumenata.

“SZO s kancelarijom u Sarajevu podržala je ovu aktivnost i obezbijedili su nam dovoljan broj seroloških kitova hemikalija neophodnih za ova istraživanja”, rekao je Škrbić.

Dodao je da Insitut za javno zdravstvo RS radi na izradi upitnika, jer će se paralelno s uzimanjem uzoraka krvi raditi i anketiranje stanovništva.

Izvor: Nezavisne

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U BiH u posljednja 24 sata 804 novozaražene osobe, 19 preminulo

Radio Brčko

Koronavirus u Brčkom: Na bolničkom liječenju 19 pacijenata od kojih devetoro sa teškom kliničkom slikom

Radio Brčko

До 2030. године више од милијарде људи би могло да живи у екстремном сиромаштву

Radio Brčko