RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Sa pasošem BiH bez viza moguće je ući u 118 zemalja

BiH zauzima 49. mjesto na listi najboljih i najgorih pasoša, jer je imaocima ovog pasoša omogućeno da bez viza putuju u 118 zemalja, pokazuje izvještaj londonske konsultantske firme “Henli i partneri”.
Lista ove konsultantske kuće, bazirana na indeksu viznih ograničenja, poredi mogućnosti bezviznog putovanja 199 pasoša različitih zemlja na 227 destinacija.

Prva tri mjesta na ovoj listi zauzimaju tri zemlje Azije, i to Japan, čiji građani bez viza mogu putovati na 193 destinacije svijeta, a slijede Singapur i Južna Koreja čiji građani bez vize mogu putovati u 192 zemlje.

BiH dijeli 49. mjesto sa Ruskom Federacijom, čiji građani takođe bez vize mogu putovati u 118 zemlja.

Od zemalja bivše Jugoslavije u najboljoj poziciji su vlasnici pasoša Slovenije, koja zauzma 11. mjesto i njeni građani bez viza mogu putovati u 182 zemlje, slijedi Hrvatske na 18. mjestu, čiji državljani mogu bez viza otići na 174 svjetske destinacije.

Srbija prema ovoj listi zauzima 38. mjesto i vlasnici ovog pasoša bez viza mogu putovati u 136 zemalja, slijedi Sjeverna Makedonija na 44. mjestu sa 125 destinacija na koje je moguće otputovati bez viza, te Crna Gora na 45. mjestu i 124 destinacije bez viznih ograničenja.

Kad je riječ o evropskim zemljama, na listi najbolje stoje vlasnici pasoša NJemačke i Španije, koji bez viza mogu putovati na 190 destinacija.

Prema ovoj listi državljani zemalja koje bez viza imaju prisup u manje od 40 zemalja su Nepal, Somalija, Jemen, Pakistan, Sirija, Irak i Avganistan.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.