RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

SAD daje dodatnih 1,8 miliona dolara pomoći BiH za borbu protiv COVID-19

Sjedinjene Američke Države su, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), osigurale dodatnih 1,8 milona dolara pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv COVID-19 i boljem odgovoru na globalnu pandemiju.

U suradnji s Dječijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF) u BiH, USAID će poboljšati upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i koordinaciju odgovora BiH na pandemiju.

Početak zajedničkog projekta obilježen je potpisivanjem ugovora direktorice Programskog odjela USAID-a Savannah ThomasArrigo i predstavnice UNICEF-a Rownak Khan, čemu su prisustvovale i zamjenica šefa misije u Ambasadi SAD-a Deborah Mennuti i rezidentna koordinatorica UN u BiH Ingrid Macdonald.

– Fokusirana na upravljanje vakcinacijom, komunikaciju, praćenje i ukupnu koordinaciju, ova USAID pomoć će značajno poboljšati odgovor zdravstvenog sektora BiH na pandemiju COVID-19. Spasit će se više života i ublažiti razorne posljedice virusa – kazala je Savannah ThomasArrigo.

Khan je istakla da je USAID jedan od glavnih donatora Bosne i Hercegovine u odgovoru na COVID-19, a da je sporazum koji je danas potpisan dokaz njihove trajne posvećenosti pružanju podrške zdravstvenom sektoru Bosne i Hercegovine.

– UNICEF-ova strategija odgovora temelji se i razvija na značajnim ulaganjima kojima se posljednjih godina podržavaju svi nivoi zdravstvenog sektora i odgovori na zdravstvene krize, a oslanja se na mreže za komunikaciju o riziku, posebno za najugroženije zajednice – dodala je.

Uključivši ova sredstva, USAID je od početka pandemije podržao Bosnu i Hercegovinu s ukupno 11,2 miliona dolara pomoći za ublažavanje posljedica COVID-a, koristeći direktne i preusmjerene fondove.

Ta podrška temelji se na decenijama rada SAD-a na spašavanju života i na vodećoj poziciji u borbi s globalnom zdravstvenom krizom. Tokom proteklih 60 godina, USAID je spasio milione ljudskih života boreći se protiv bolesti kakve su Ebola, HIV/AIDS, tuberkuloza, malarija, a sada i COVID-19, saopćeno je iz USAID-a.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U BiH stižu vakcine iz SAD-a, pola miliona doza Moderne i 168 hiljada J&J

Radio Brčko

U Sarajevu predstavljen novi sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola

Radio Brčko

SAD: Odobrena upotreba lijeka protiv kovida zasnovanog na kombinaciji antitijela

Radio Brčko