RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Sanela Butigan izabrana za potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH

Sanela Butigan izabrana je danas za potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH nakon što je dosadašnjem potpredsjedniku Ružici Jukić istekao mandat.

Butiganova, sudija Opštinskog suda u Sarajevu, izabrana je jednoglasno na sjednici VSTS-a koja je danas počela i kojoj prisustvuje 13 od 15 članova.

Butiganova se izjašnjava kao Hrvatica, pa je njenim izborom zadovoljena i nacionalna struktura čelnika VSTS-a, budući da se predsjednik ovog tijela Milan Tegeltija izjašnjava kao Srbin, a potpredsjednik Jadranka Lokmić Misirača kao Bošnjakinja.

Pred članovima će se naći i informacija o realizovanim zaključcima sa redovne sjednice VSTS-a koja je održana 3. i 4. juna, kao i informacija predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije.

Biće riječi i o rezultatima rada sudova u prošloj godini, najavljeno je iz ranije VSTS-a.

Drugog dana sjednice planirana je analiza radnih procesa evidentiranja troškova krivičnog postupka sa preporukama Kancelarije za reviziju BiH, kao i informacija o tonskom snimanju svih radnji, odnosno ročišta u toku krivičnog postupka od sudova.

VSTS bi trebalo sutra da se odredi i o odluci o formiranju Radne grupe za unapređenje integriteta i odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija, koju će im predočiti Odjeljenje za pravna pitanja ove ustanove.

Članovi VSTS-a trebalo bi da raspravljaju i o izvještaju koji se odnosi na predmete visokog nivoa korupcije i organizovanog kriminala, a riječ je o trećem ciklusu izvještavanja sa presjekom na 31. decembar prošle godine.

Drugog dana zasjedanja VSTS-a trebalo bi da budu imenovani glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i njegov zamjenik, tužilac Republičkog tužilaštva Republike Srpske i sudija Okružnog suda u Bijeljini.

VSTS bi trebalo da imenuje i sudiju Vrhovnog suda Federacije BiH i predsjednika Opštinskog suda u Orašju, kao i sudiju Osnovnog suda Brčko distrikta.

Foto: www.klix.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчански СДС од ВСТС-а тражи информацију и покретање дисциплинског поступка

Radio Brčko

Чланови ВСТС-а данас о избору новог предсједника и потпредсједника

Radio Brčko

BiH: Počinje zasjedanje VSTV-a, u fokusu ostavka predsjednika Milana Tegeltije

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!