RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Saopštenje ombudsmena za ljudska prava BiH o mogućoj zabrani ulaska u javne objekte nevakcinisanima

Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine zaprimila je veći broj upita građana, kao i medijskih upita u vezi sa mogućim uvođenjem zabrane ulaska u javne objekte za građane bez potvrde o vakcinalnom statusu, negativnom PCR ili antigenskom testu ili potvrde o prebolovanom COVID-19.

U vezi s mogućim uvođenjem restrikcija za nevakcinisane građane, Ombudsmeni Bosne i Hercegovine ukazuju da je prilikom razmatranja takvih mjera kojima se ograničava pravo građana na kretanje potrebno utvrditi da li je isto neophodno u demokratskom društvu, da li postoji opravdan cilj, da li postoji proporcionalnost između cilja i poduzetih mjera, te da li je isto zasnovano na zakonu.

Ombudsmeni smatraju da je u konkretnom slučaju nesporan javni interes, kao i legitiman cilj, a to je zaštita zdravlja stanovništva, ali je prije donošenja odluke potrebno razmotriti pitanje proporcionalnosti mjera sa postavljenim ciljem, te da li je moguće postići cilj blažim mjerama.

Također, prije odluke o donošenju mjera kojima se ograničavaju ljudska prava treba izvršiti procjenu potreba i specifičnosti osetljivih društvenih grupa, kao i analizu uticaja mjera na ostvarivanje prava ovih grupa (djeca, djeca sa smetnjama u razvoju, hronični bolesnici, starije osobe, osobe sa invaliditetom, stanovnici neformalnih romskih naselja, žene, beskućnici, žrtve nasilja u porodici, lica lišena slobode i dr.)

Podsjećamo da su Ombudsmeni dana 23. februara 2021. godine izdali Saopštenje za javnost odnosno „Poziv svim nivoima vlasti za promptnu nabavku vakcina protiv korona virusa“ koje je dostupno na web stranici institucije Ombudsmena u kojem su posebno ukazali kolika je važnost zdravstvene zaštite koja mora biti organizovana tako da se na najefikasniji način pruži zaštita građaninu. U ostvarenju prava na zdravstvenu zaštitu države se obavezuju da učine dostupnima tehnologije (lijekove, opremu i intervencije) među kojima je i imunizacija. U vezi sa navedenim opravdano se postavlja pitanje da li su nadležni organi vlasti blagovremeno izvršili nabavku vakcina i iste učinili pristupačnim građanima.

Ombudsmeni svakako koriste priliku da upoznaju javnost i sa slučajem Vavrička i drugi protiv Češke Republike u kojem je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da se odlukom čeških vlasti o uvođenju obaveznog vakcinisanja ne krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima  (odluka od 8. aprila ove godine).

Ombudsmeni smatraju da u fokusu mora biti pravo svakog pojedinca na zaštitu zdravlja, ali isto tako i pravo drugih s kojima je u kontaktu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Саопштење омбудсмена БиХ поводом Међународног дана толеранције

Radio Brčko

Reakcija na jučerašnje saopštenje za javnost Osnovnog suda Brčko distrikta

Radio Brčko

Osuda za razbojništvo i tešku krađu u Brčkom: Apelacioni sud smanjio kaznu Nikoli Vida Lujiću

Radio Brčko