RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Sarajevo Business Forum i Fondacija Mozaik najavili prvi regionalni sajam inovacija ”Sarajevo 2020”

Startup studio Fondacije Mozaik i Sarajevo Business Forum (SBF) u saradnji sa Svjetskom federacijom inovatorskih organizacija (IFIA) i nacionalnim udruženjima inovatora, 15. i 16. septembra 2020. godine organiziraju prvi regionalni virtuelni sajam inovacija ”Sarajevo 2020”.

Poznato je da su inovatori iz država bivše Jugoslavije po broju inovacija jedni od plodonosnijih inovatora u svijetu. Neosporan je i kvalitet domaćih inovacija, uzmemo li u obzir izvanredne rezultate koje ostvaruju na međunarodnim izložbama. Međutim, iako svjetski priznati, zbog slabe povezanosti sa privredom i nedostatka kapitala, mali broj inovacija se nađe na tržištu.

”Sarajevo 2020” će na jednoj strani omogućiti inovatorima pristup kapitalu i lakšu komercijalizaciju inovacija, te na drugoj, investitorima i kompanijama pristup inovacijama – kao najvrjednijem resursu na kojem se temelji održivost i rast ekonomije.

„Cilj sajma je bitno unaprijediti proces komercijalizacije inovacija i pozicionirati BiH kao regionalni centar za inovacije. Sajam će se odvijati putem našeg novog softvera, a implementator će biti Agencija MaŠta. Startup studio je obezbijedio fond od 500.000 KM za ulaganje u inovacije koje imaju potencijal biti društveno odgovorne i profitabilne, te koje će se registrirati kao d.o.o. u BiH“,  rekao je Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik i idejni tvorac Sajma.

Pored obezbjeđenog fonda za ulaganje, te mogućnosti da svaki investitor individualno određuje o visini ulaganja, na Sajmu će biti dodijeljene novčane nagrade za najbolje inovacije.  Posjetioci će prvog dana Sajma imati priliku i poslušati priču o počecima jednog od najpoznatijih inovatora iz regiona Mate Rimca iz ”Rimac Automobili”; Bakira Kalajdžisalihovića, inovatora iz BiH koji je zaposlen u ”Boingu” gdje se i proizvodi njegova inovacija (TBC). Nakon toga, inovatori imaju priliku da predstave svoje inovacije, te da učestvuju u Nagradnom fondu koji će im omogućiti da osvoje titulu ”Inovatora godine 2020” ili neku od medalja i novčanih nagrada. Drugog dana Sajama, održavaju se individualni razgovori i pregovori, te proglašenje pobjednika i dodjela nagrada!

Organizator Prvog regionalnog sajma inovacija je i Sarajevo Business Forum, vodeća investicijska konferencija, koja se već 11 godina zaredom održava u glavnom gradu BiH.

„Sarajevo Business Forum već je organizirao pet online panela na kojima smo sa domaćim stručnjacima i Bosancima i Hercegovcima, našim ekspertima koji žive i rade u inostranstvu diskutovali o temama za spas privrede BiH. Kao rezultat tih razgovora identifikovali smo tri ključne industrije – poljoprivreda, energija i farmaceutika, neophodne za spas i održivost bh. ekonomije. Također, 20–ak domaćih stručnjaka iz različitih oblasti pripremili su dokument, radnog naziva – „Mi to možemo“, sa konkretnim i ključnim smjernicama za prevazilaženje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekle pod uticajem pandemije. Osim ove tri industrije, ključno za razvoj jedne ekonomije su inovacije u svim segmentima poslovanja. Stoga smo odlučili, zajedno sa Fondacijom Mozaik, organizirati virtuelni regionalni sajam inovacija. Bit će to prilika da inovatori iz regiona u saradnji sa privrednicima realiziraju svoje ideje, i da ta njihova znanja koja, nesumnjivo posjedujemo, pomognu ovom region da krene naprijed”, kaže Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke i organizator Sarajevo Business Foruma.

Svi zainteresirani inovatori i privrednici iz regiona za učešće na Sajmu će se uskoro moći prijaviti putem web stranice www.startupstudio.ba. Radni jezici sajma su bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski.

Organizatori očekuju učešće velikog broja inovatora, kao i zainteresiranih privrednika koji bi na ovom Sajmu mogli pronaći efikasnija rješenja za svoju proizvodnju, a oni koji su već implementirali neku od inovacija imat će priliku, zakupom štanda to i predstaviti.

Prvi regionalni virtualni sajam ”Sarajevo 2020” imat će sve mogućnosti umrežavanja i predstavljanja proizvoda i usluga kao i klasični sajmovi  – samo će posjetioci, privrednici i učesnici sajmu pristupati putem računara.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.