BiH

Sarajevo: Održan protest ”Ne damo državu”

Nekoliko desetina građana okupilo se danas na trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, na protestima pod sloganom “Ne damo državu”.

Okupljeni su zahtijevali da odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta moraju biti identične za cijeli prostor države Bosne i Hercegovine.

Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava, uputila je kritike domaćim, evropskim i američkim zvaničnicima.

Kako je kazala, domaći političari, odnosno velika većina njih, ‘pristali su da samo budu marionete, prije svega desničarske Evrope pa tako i kompletnog Zapada, u zamjenu za poneku fotelju ili ministarsku ili premijersku poziciju ili članstvo u Upravnom ili Nazdornom odboru’.

Organizator protesta, grupa ReSTART BiH, objavila je ciljeve protesta među kojima je da neće dozvoliti knjiženje državne i vojne imovine u korist nosilaca secesionističkih politika.

Oni, takođe, traže očuvanje suverenosti i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, dosljedno kažnjavanje negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, a od nosilaca vlasti u BiH da ubrzano ispune preostale uvjete iz Akcionog plana za članstvo u NATO savezu.

Pozvali su i na sveobuhvatnu ustavnu reformu kroz stvarno provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava, prvenstveno presude u slučaju Zornić, a potom i svih preostalih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u cjelini, kao i na implementaciju preporuka ekspertnog izvještaja o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Okupljeni su od vlasti u Bosni i Hercegovini zatražili da beskompromisno slijede put koji je zacrtan u 14 ključnih prioriteta formulisanih u mišljenju Evropske komisije, a imajući u vidu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te Evropsku konvenciju za zaštitu prava i temeljnih sloboda.

bhrt/foto

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!