RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Satler: EU će uvijek pomagati BiH

Šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler poručio je da će u novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona EU pomagati BiH, kao što je svoju pomoć pružila i tokom poplava 2014. godine.

“Uvijek smo bili najveći donatori kada su bila najteža vremena, a tako će biti i sada. U pripremi su razni oblici pomoći. Imao sam sastanak sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i razgovarali smo o najurgentnijim potrebama, uključujući i medicinsku opremu”, rekao je Zatler za “Dnevni avaz”.

Prema njegovim riječima, neminovno je da će doći i do zastoja u ekonomskim tokovima u BiH, a pomoć će biti najpotrebnija u sektorima turizma, transporta, uslužnih djelatnosti.

“EU je ranije uspostavila projekat `EU for biznis`, koji predviđa davanje bespovratnih sredstava. Sada ćemo proširiti ta sredstva“, naveo je Zatler.

On je apelovao na građane BiH da ostanu mirni i disciplinovani i da se obavezno pridržavaju uputstava nadležnih organa i institucija.

Prema njegovim riječima, ne postoji zabrana izvoza medicinske opreme iz EU u BiH.

“Jedini uslov je da nacionalne vlasti država članica EU prethodno odobre taj izvoz”, rekao je šef Delegacije EU u BiH.

Zatler je podsjetio da je prije dva mjeseca Evropa obezbijedila dostavljanje oko 53 tone medicinske opreme za Kinu, a sada, kada je Kina prevazišla najteži period, ona pomaže Evropi.

“To je ključna poruka, poruka solidarnosti. Ovo nije vrijeme za polemiku, niti jeftine političke poene, već za solidarnost, i EU je uz vas”, zaključio je on.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sattler uručio 5.800 Pfizer cjepiva Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH

Radio Brčko

Sattler: Bosna i Hercegovina je na samom repu integracija u EU

Radio Brčko

Сатлер: Мора се тежити постепеном гашењу ОХР

Radio Brčko