RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Сатлер: Мора се тежити постепеном гашењу ОХР

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер изјавио је да се мора тежити постепеном гашењу ОХР јер је постојање овакве институције у БиХ дугорочно некомпатибилно са чланством у ЕУ.

– Што се тиче сарадње моје канцеларије и ОХР, моје опредјељење је изградња коалиција. Свако ко жели помоћи и допринијети на конструктивна начин је неко са ким желим сарађивати – рекао је Сатлер.

Сатлер је напоменуо да је Мостар актуелан примјер добре сарадње између Делегације ЕУ, ОХР, америчке Амбасаде и других.

Говорећи о новом руководству Високог судског и тужилачког савјета, Сатлер је навео да ЕУ од њих очекује да властитим примјером покажу шта значи заштита интегритета правосуђа, те да им ЕУ неће дати бланко подршку.

– О новом руководству ВСТС-а ћемо судити по њиховим дјелима. Предсједник и потпредсједници сада имају прилику да окрену нову страницу и врате повјерење у правосуђе. Они сада треба да властитим примјером покажу шта значи заштита интегритета правосуђа – истакао је Сатлер за Независне новине.

Према његовим ријечима, то би значило хитно успостављање одјељења за интегритет унутар ВСТС-а, које би требало да провјерава носиоце правосудних функција.

Кад је ријеч о европским интеграцијама, Сатлер је навео да је неопходно ојачати замах у овом правцу.

– Има толико ствари које треба урадити у 2021. години. Мишљење Европске комисије је на столу већ двије године. Ријешили смо Мостар и неколико мањих ствари. Морамо урадити много, много више и брже. Ви морате усвојити на хиљаде правних аката – нагласио је Сатлер.

Он је додао да је БиХ веома близу напретка у вези са законом о јавним набавкама, те да је то врста замаха који даје резултате.

Извор: РТРС

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Sattler: Bosna i Hercegovina je na samom repu integracija u EU

Radio Brčko

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta sa šefom Delegacije EU u BiH

Radio Brčko

Sattler uručio 5.800 Pfizer cjepiva Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH

Radio Brčko