BiH

Sattler uručio 5.800 Pfizer cjepiva Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH

Šef Izaslanstva Europske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH, veleposlanik Johann Sattler u petak je Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH uručio 5.800 Pfizer cjepiva, a Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar pet uređaja vrijednih oko 50.000 maraka, koji će se koristiti za opskrbu kisikom respiratorno ugroženih bolesnika.

– Osim cjepiva osigurali smo i značajnu medicinsku opremu i potrepštine. Riječ je o ukupno 20 milijuna eura, od čega je za medicinsku opremu na raspolaganju 7, a za cjepiva 13 milijuna eura, ali rekao bih da ove cifre i nisu nešto što je najvažnije. Ono što je mnogo važnije je solidarnost koja je ovim činom pokazana, kao i to da Europska unija ostaje uz BiH, što je i sasvim prirodno jer vi ste naši prijatelji i buduća članica Unije – kazao je Sattler.

Dodaje kako je današnja donacija cjepiva širi dio isporuke EU-a koja je počela prije nekih mjesec dana.

– Sveukupno bi u Bosnu i Hercegovinu do kolovoza trebalo biti isporučeno preko 214.000 cjepiva. To samo po sebi je svakako dobra vijest, a ono što je značajno je da proces vakcinacije ide i da bude kontinuiran kako bi postigli 50 do 60 posto cijepljenog stanovništva, što će omogućiti kolektivni imunitet – naglasio je veleposlanik Sattler.

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević ocijenila je kako zavodi za javno zdravstvo u BiH nose jedan od najvećih tereta kada je u pitanju prijem i raspodjela cjepiva.

– Drago mi je da smo veleposlanik Sattler i ja uspjeli zajedno posjetiti Mostar, SKB i Zavod za javno zdravstvo. Europska unija do sada je za BiH učinila toliko toga i puno nam pomažu u svim ovim teškim trenucima da je zaista malo reći hvala. Molim sve nas, koji smo u mogućnosti, da opravdamo ovo povjerenje i pomoć koju konstantno dobivamo iz EU-a tako da ćemo odraditi svoj posao najbolje što možemo kako bi se ova zemlja što više približila članstvu u Europskoj uniji – ustvrdila je Gudeljević.

Navela je da su mehanizmi Covax i EU4health dva osnovna izvora iz kojih BiH dobiva cjepiva kada je u pitanju njihova nabava s državne razine.

– Želim naglasiti da Ministarstvo civilnih poslova BiH nije ministarstvo zdravstva, niti zavod za javno zdravstvo, to su institucije koje se bave imunizacijom stanovništva, a nemamo ih na državnoj razini i zato je vrlo bitno da imamo kvalitetnu suradnju s nižim razinama vlasti da bi mi s državne razine mogli učiniti ono što je u našoj nadležnosti. Dosad smo uspjeli mnogo toga napraviti i drago mi je da konačno možemo konstatirati da u BiH kontinuirano i redovno stižu određene količine cjepiva – kazala je ministrica.

Što se tiče pregovora s Pfizerom, dodala je kako je obavljen prvi informativni razgovor.

– Od siječnja pa sve do sada čekali smo na termin da uopće razgovaramo s tvrtkom Pfizer. Informativni razgovor je obavljen, na njemu su sudjelovali predstavnici entitetskih ministarstava i Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici Ministarstva civilnih poslova, a razgovarano je o zakonskoj mogućnosti BiH da sklopi direktan sporazum s jednim proizvođačem. Prezentirali smo im naše zakonodavstvo i čekamo da kažu svoje uvjete i na koji način su spremni dalje razgovarati s nama. Kada su u pitanju ruska cjepiva najveći dio nabavila je Republika Srpska direktnim pregovorima. Koliko znam pregovori i Federacije i Republike Srpske o dodatnim količinama i dalje su u fazi, a sada zaista ne znam o kojim količinama je riječ – navela je Gudeljević.

Pomoćnik ravnatelja Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar Ivan Ćavar kazao je kako je u današnjoj donaciji uručeno i pet uređaja, visokoprotočnih nazalnih kanila.

– Ti uređaji služe za opskrbu kisikom respiratorno ugroženih bolesnika, mogu se kombinirati s respiratorima, a mogu se rabiti i neovisno o njima. Koristit ćemo ih u jedinicama za intenzivno liječenje Odjela za anesteziologiju i reanimatologiju naše bolnice, ali i u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za plućne bolesti, koje su zajedno s Klinikom za infektivne bolesti, te Zavodom za mikrobiologiju i Zavodom za laboratorijsku dijagnostiku iznijeli najveći teret za vrijeme pandemije covida-19 – kazao je Ćavar.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić naglasio je kako su od strane Zavoda uloženi veliki napori u rješavanje javnozdravstvenih pitanja.

– Do sada smo distribuirali veliki broj cjepiva, nadamo se da će ih doći još i više, te da će naše stanovništvo biti jako zainteresirano za cijepljenje. Ni jedno cjepivo do sada nije propalo i nadam se da ćemo tim smjerom ići i dalje. Stojimo svima na raspolaganju za sve informacije i nadamo se da ćemo imati podršku u kampanji za cijepljenje koja će se u narednom razdoblju sigurno morati i intenzivirati. Samo velikom mrežom županijskih zavoda i nas uspijevamo sva cjepiva distribuirati na vrijeme i na pravilan način, da budu kvalitetan medicinski proizvod i da se dadnu za svakog pacijenta pojedinačno – istaknuo je Skočibušić.

Što se tiče kineskog proizvođača, dodaje kako je Zavod potpisao ugovor, poslao originale u Kinu i sada čeka da oni potpišu.

– Nakon potpisivanja, mi moramo što prije uplatiti, a nakon uplate predviđeno je da prvi kontingent ide za pet dana, tako da se sada samo čeka potpisivanje ugovora s njihove strane – istaknuo je Skočibušić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button