RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Seizmolog Ivan Brlek nakon zemljotresa u Petrinji: Građani BiH nemaju razloga za zabrinutost

Zemljotres se dogodio oko 12:20, bio je vrlo intenzivan i trajao je najmanje pola minute. Brlek ističe da će nakon ovog poprilično jakog zemljotresa doći do još manjih podrhtavanja zemlje, ali se ne očekuju veće materijalne štete na teritoriji Bosne i Hercegovine.

“Za sada u našoj državi nema materijalne štete prouzrokovane potresom. Ne očekujemo ni da će je biti”, kratko je prokomentarisao Brlek.

Vrijedi podsjetiti na izjavu historičara i arhitekte Mufida Garibije koji je istakao da su zgrade u našoj državi veoma otporne, te da je potres do 6,5 stepeni prema Richterovoj skali podnošljiv.

“Zemljotres u Hrvatskoj je bio veoma snažan, gotovo kao onaj 1969. u Banjoj Luci. Radi se o jačini 6,4 stepena prema Richteru, kada može doći do veće materijalne štete, ali i ljudskih žrtava. Međutim, mala je vjerovatnoća da će se poslije ovakvog zemljotresa u Hrvatskoj desiti još jači”, zaključio je.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

BiH prva zemlja u regiji koja je zvanično prihvatila Pariški klimatski sporazum

Radio Brčko

EU pomaže BiH u napretku u borbi protiv korupcije

Radio Brčko

Hrvatska: Od ponedjeljka nove mjere za regiju Jadrana

Radio Brčko