RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

BiH: Novih 32 miliona američkih dolara za renoviranje škola i bolnica

Svjetska banka odobrila je danas novo finansiranje od 32 miliona američkih dolara za investiranje u energetsku efikasnost u BiH.

Investiranje u energetsku efikasnost odnosi se na renoviranje škola i bolnica širom BiH, što uključuje čistije i efikasnije grijanje, bolju izolaciju, bolje osvjetljenje i ukupno poboljšanje uslova u objektima, saopšteno je iz Svjetske banke.

Ova sredstva su dodatak na prethodni paket od 32 miliona američkih dolara koji je Svjetska banka odobrila u martu 2014. godine, a u okviru kog je u BiH obnovljeno više od 60 škola i bolnica.

Time su omogućeni bolji uslovi u školama i u bolnicama, a direktnu korist je ostvarilo više od 500.000 učenika i pacijenata.

U renoviranim objektima smanjena je potrošnja struje i do 60 odsto, što je ušteda od preko 512.000 mega-vata.

Sve to je vodilo smanjenju emisije ugljen-dioksida od 189.000 metričkih tona, što je ekvivalent zagađenju koje proizvodi oko 2.000 automobila.

BiH koristi mnogo više energije od drugih zemalja Evrope, a polovina te energije se troši u zgradama koje imaju nedostatke, poput loše izolacije, zastarjelih sistema grijanja i neadekvatnog osvjetljenja, navodi se u saopštenju.

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuel Salinas rekao je da se javni objekti u BiH tokom zime ne griju dovoljno zbog visokih troškova.

“Hladne škole i bolnice predstavljaju loše okruženje za učenje za djecu i loše okruženje za oporavak pacijenata. Ovom investicijom poboljšavamo uslove u školama i bolnicama u BiH”, rekao je Salinas.

On je istakao da ove investicije pružaju i dodatne koristi, uključujući značajno smanjenje računa za električnu energiju, kao i smanjenje zagađenja vazduha.

U BiH ima oko 7.600 javnih zgrada, odnosno 2.908 u Republici Srpskoj i 4.419 u FBiH za koje su potrebne investicije u energetsku efikasnost procijenjene na od 350 do 510 miliona evra.

Cilj ovog prijekta je poboljšanje stanja u određenim školama i bolnicama, kao i uspostavljanje mehanizma kojim se mogu mobilizovati dodatna sredstva koja bi se koristila za renoviranje većeg broja objekata.

Izvor: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У Брчко дистрикту прошле године регистровано 36.191 возилo

Radio Brčko

Narednih dana u BiH pretežno oblačno uz kišu, snijeg ili susnježicu

Radio Brčko

BiH među najugroženijim zemljama od mina u svijetu

Radio Brčko