RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Srce za djecu oboljelu od raka: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi 10. augusta

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka”, Crveni križ FBiH, Crveni križ općine Centar i Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH 10. augusta organiziraju akciju dobrovoljnog darivanja krvi simboličnog naziva “Daruj krv, budi njihov heroj!”

Tokom hemoterapija svakom djetetu oboljelom od raka je potrebna krv. Vrlo često oni primaju i po nekoliko doza sedmično. Donirana krv za njih znači život.

Krv i njeni derivatni su potrebni u kontinuitetu, kako djeci oboljeloj od raka, tako i drugim pacijentima, jer ona predstavlja lijek bez kojeg ne mogu završiti svoje liječenje.

Stoga, poručuju organizatori, vrlo je važno da i u vrijeme pandemije COVID-19 budemo uz njih više nego ikada.

Građani koji žele da doniraju krv i poklone dio sebe, to mogu učiniti u vrijeme od 08.00 do 18.00 sati u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH. Doniranjem krvi mogu spasiti živote čak tri djeteta.

Svaki darivalac na ulazu u Zavod mora proći trijažni proces. Obavezno je poštivanje preporučenih mjera zaštite u prostorijama Zavoda, nošenje zaštitne maske i držanje distance od najmanje 1,5 m.

Također, mole građane da se ne prijavljuju ukoliko su putovali u države sa širenjem novog virusa korona u posljednjih 28 dana, koji su prehlađeni, koji kašlju, kišu, imaju zarazne bolesti ili koji su bili u kontaktu s bolesnom osobom, saopćeno je iz Udruženja “Srce za djecu”.

Foto: https://srcezadjecu.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

“Humanitarac” uspješno realizovao još jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi

Sanita Jerković Ibrahimović

Заједничка акција тужилаштава БиХ и Шведске у борби против организованог криминала

Radio Brčko

Брчко: Удружење “Кап спаса” организовало акцију даривања крви

Миљана Ђурђевић