RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Srpska zaprijetila BH-Gasu da će početkom februara obustaviti snabdijevanje Federacije gasom

Ovakav potez uslijedio je nakon što je RS donijela Zakon o gasu Republike Srpske insistirajući da kompanijama u entitetu Federacija BiH naplati tarifu za transport. BH-Gas skoro tri godine ne prihvata cijenu transporta prirodnog gasa koji se transportuje gasovodom Karakaj (Zvornik)-Starić (Kladanj) čiji je vlasnik Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo.

“Neprihvatanjem cijena transporta prirodnog gasa od BH-Gasa, preduzeće Sarajevo-gas a.d. je dovedeno u ozbiljnu situaciju gdje je prisiljeno obustaviti daljnji transport prirodnog gasa. Prekid transporta će se desiti početkom februara. Tačan datum prekida transporta bit će javno objavljen poslije provođenja svih neophodnih radnji”, piše u dopisu koji je brojnim institucijama poslao direktor preduzeća Sarajevo-gas Istočno Sarajevo Slavo Krajišnik.

Dopis je upućen direktoru BH-Gasa Jasminu Salkiću, ministru za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirku Šaroviću, premijerima FBiH i RS-a Fadilu Novaliću i Željki Cvijanović, ministru energetike FBiH Nerminu Džindiću, premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću, sekretarijatu Energetske zajednice u Beču, Regulatornoj komisiji za energetiku RS-a, Srbija Gasu i Sarajevogasu.

“Prije prekida transporta gasa obavijestit ćemo javnost o razlozima prekida i o svim našim pokušajima da se riješi ovaj problem kako bi se nastavilo uredno snabdijevanje prirodnog gasa”, navodi se u dopisu.

Inače, Republika Srpska usvojila je 2015. godine jednostrano tarife koje znače duplo povećanje cijena transporta gasa od Zvornika do Kladnja (40 kilometara). Kako saznajemo, trenutno je u toku postupak za prvih 19 kilometara gdje Gas Promet – Istočno Sarajevo također traži povećanje transportnih tarifa, odnosno da mu se plaća ono što se nikada nije plaćalo.

S obzirom na to da je proradilo TNG postrojenje u Zvorniku strahuje se da se planira povećanje tarifa preko Srbije i RS-a, da se prodaje gas iz Zvornika u entitetu Federacija BiH.

Problem vezan za tarife i obustavu gasa trenutno je problem kojim se bave entitetski organi izvršne vlasti, tačnije federalni ministar energetike Nermin Džindić (SBB) i ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić (SP).

Poseban problem predstavlja i nedostatak zakona na državnom nivou s obzirom na to da je Ustavom BiH, odnosno članom 3. Ustava BiH jasno definisano kako je transport (samim tim i transport gasa) nadležnost institucija BiH.

Postavlja se pitanje i da li Vijeće ministara BiH može riješiti ovaj problem odlukom dok ne bude donesen zakon, jer su granice s drugim državama i međuentitetska linija razgraničenja u nadležnosti centralnih organa vlasti.

Simbolično je da će i dio teritorije RS-a ostati bez gasa ukoliko obustavi snabdijevanje gasom Federaciji BiH.

“Sarajevo gas a.d. Istočno Sarajevo neradno pristupa prekidu transporta prirodnog gasa zbog toga što će doći do potpunog prekida snabdijevanja potrošača prirodnog gasa u BiH, ali smo na to prinuđeni jer skoro tri godine pokušavamo riješiti problem na miran i normalan način, međutim, nema pomaka”, navodi se u dopisu Sarajevo-gasa a.d. Istočno Sarajevo.

Izvor: https://www.klix.ba/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!