BiH

Sve više dojava o bombama u Sarajevu, policija na terenu

Policija Kantona Sarajevo u jutarnjim satima dobila je informacije da su u osnovnim školama u nekoliko sarajevskih opština postavljene bombe.

Takođe je dojavljeno je da je bomba postavljena i u zgradi Općinskog suda u Sarajevu, kao i zgradu Općine Centar.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, objavio je na Twitteru da je nakon email dojava o bombama u sarajevskim školama i zgradi Vlade KS, policija je u punoj snazi na terenu i vrši potrebne preglede.

Ranije je saopšteno da policijski službenici jutros vrše Kontradiverzione preglede u više škola na području Kantona Sarajevo potvrdio je za “Nezavisne” Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Za sada nema informacija da su nakon dojava zaista i pronađen eksplozivne naprave, a pokrenuta je istraga kako bi se identifikovala lica koja su proslijedila email, te se rasvijetlili motivi.

“Na terenu je veći broj policijskih službenika koji vrše KDZ preglede. Ne možemo govoriti o više detalja sve dok se taj dio posla ne obavi, odnosno ne završimo istražne aktivnosti”, rekao je Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Pošto je riječ o periodu godine kada su završni ispiti u školskoj godini, slučaj se povezuje i sa mogućnošću neprimjerenog načina izbjegavanja učenika da budu prisutni na nastavi. U policiji ipak ne žele spekulisati.

“Ne možemo zaista govoriti o tome šta je uzrok. To ćemo govoriti kada se završe prije svega KDZ pregledi. Za sada možemo potvrditi da su dojave izvršene za više škola na području Kantona Sarajevo na više opština”, dodao je Mirza Hadžiabdić.

Riječ je o školama na području opština Novi Grad, Stari Grad, Vogošća, Centar i Ilidža.

“Jutros smo dobili od učiteljice poruku koja je glasila „Dragi roditelji učenici naše škole su morali napustiti školu jer imamo dojavu da je postavljena bomba. Djeca su u na sigurnom, nema razloga za paniku. Molimo roditelje da dođu po djecu“. Nije bilo nimalo prijatno, pogotovo kada smo ispred škole zatekli policiju. Svi roditelji su uznemireni zbog ove situacije“, kazala je za „Nezavisne“  majka jednog od učenika prvog razreda škole u Sarajevu.

Hadžiabdić je rekao da se u školskim ustanovama na koje se odnose zaprimljene dojave preduzimaju neophodne mjere i radnje iz nadležnosti policije, koje uključuju evakuaciju učenika i osoblja iz škola, te obavljanje neophodnih KDZ pregleda.

“Molimo predstavnike medija da upoznaju javnost da nema razloga za podizanje tenzija i uznemiravanje javnosti, policija je na terenu i preduzima neophodne aktivnosti koje su uobičajene u situacijama kada se zaprime dojave o bombi”, dodao je on.

Hadžiabdić je apelovao da se poštuju uputstva koja se daje policija.

“Osoblje i učenici školskih ustanova, ali i roditelji, odnosno, staratelji djece koji se nalaze u blizini škola, trebaju postupati po uputstvima koje dobiju od strane policijskih službenika na terenu, kako bi policija obavila svoj dio posla propisan u ovakvim situacijama”, pojasnio je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je poručio da je neophodno strpljenje, odnosno, suzdržati se od širenja neprovjerenih informacija, kako bi se spriječilo bespotrebno izazivanje uznemirenosti i panike.

Slična situacija je skoro bila u Beogradu, gdje je veliki broj osnovnih škola, kao i pojedine srednje škole, njih više od 150, dobilo dojave o postavljenim bombama.

Izvor: Nezavisne

Foto: Nedžad Uglješa

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Čitajte takođe
Close
Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!