BiH

Sve više krivičnih dijela u stanju neuračunljivosti

U BiH sve je više građana koji su počinili krivično djelo u stanju neuračunljivosti, a u toku prošle godine izrečeno je 125 mjera sigurnosti, što je više za 31 odsto nego 2017. godine kada su izrečene mjere za 96 lica, potvrđeno je u Ministarstvu pravde BiH.
Jedina ustanova u BiH u koju se smještaju počinioci krivičnih djela u stanju neuračunljivosti je Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac, prenosi “Dnevni avaz”.

Oduku o smještaju u ovu ustanovu može donijeti bilo koji sud u BiH, i to na period do godinu.

Na teritoriji Republike Srpske lani je izvršeno devet mjera obaveznog liječenja od zavisnosti i 85 psihijatrijskog liječenja, od kojih je 50 lica smješteno na Sokolac.

Sud BiH izrekao je prošle godine na teritoriji Federacije BiH šest mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja i 13 obaveznog liječenja od zavisnosti.

Evidentirano je 12 lica koja su, nakon što su počinile krivično djelo u stanju neuračunljivosti, smještene u Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac.

U Brčkom su izrečene tri mjere sigurnosti, od kojih dvije obaveznog psihijatrijskog liječenja i jedna obaveznog liječenja od zavisnosti.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button