RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Svi građani koji ulaze u BiH od danas idu u kantonalne karantene u pratnji policije

“Imali smo problem s dolaskom zdravstvenih radnika u šatore na granicama jer ih nismo mogli dočekati, a to je bilo propisana naredbom Predsjedništva BiH. Inspektor ima nadležnost uputiti osobu u kućnu izolaciju, što je rađeno i do sada. Današnjom odlukom Federalnog štaba civilne zaštite svaka osoba bez zdravstvenog pregleda odmah se stavlja u karantenu i određuje joj se karantenski smještaj kantonu”, kazao je Ajdinović.

Istaknuo je da je na taj način olakšan posao zdravstvenim radnicima jer ne moraju pregledati sve putnike, s obzirom da će to obaviti trijažni centri u kantonalnim karantenama.

“Inspektori nakon pregleda građane stavljaju pod svoju kontrolu, zadržavaju se sve putne isprave, sačinjavaju popisi svih građana i dostavljaju federalnom ministarstvu zdravstva koje će sačiniti rješenje o karanteni i taj popis će biti dostavljen na sve granične prijelaze, a rješenja će biti uručena građanima. Obaveza je da se sačeka kantonalni stožer civilne zaštite koji će u pratnji policije otpratiti građane prema kantonima”, istaknuo je Ajdinović.

Dodao je da u ovom trenutku karantene imaju u Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton i Unsko-sanski kanton. U drugim kantonima se ovo pitanje rješava. Naveo je i da će problem koji su imali s građanima RS-a koji su ulazili u državu na graničnim prijelazima FBiH, biti riješen i da se očekuje bolja komunikacija s nadležnim u RS.

Podsjećamo, iz RS-a je danas priopćeno da federalni inspektori nisu izdavali rješenja o izolaciji građanima RS-a.

Anis Ajdinović

Kada je riječ o odluci Vlade FBiH o neposrednoj kontroli cijena Ajdinović je istaknuo da je većina benzinskih pumpi snizila cijene i uskladila ih s odlukom, a u jednom slučaju su zabilježene nepravilnosti tako da će prekršajno interevenirati. Također, utvrđeno je 10 prekršaja prema privrednim subjektima sa teretom od 19.750 KM.Na konferenciji je rečeno da je do danas izdano 24.537 rješenja o stavljanju u samoizolaciju od 14 dana. Od tog broja 2.915 osoba je s područja Republike Srpske, a 301 iz Brčko Distrikta. Mjere izolacije danas ističu za 712 građana, što znači da ukupno 16.319 osoba nisu više pod mjerama izolacije.

Federalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je 446 službenih zabilješki uprava policija iz 10 kantona za osobe koje krše mjere izolacije, protiv 64 osobe će biti podnesen prekršajni postupak.

(Klix.ba)

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Koronavirus u Brčkom: Dvije osobe preminule, a čak 98 novoregistrovanih

Radio Brčko

Od 1. februara nove mjere u Hrvatskoj, izmjene i za prelazak granice

Radio Brčko

Институт ће предложити сет препорука Републичком штабу

Radio Brčko