BiH

Tegeltija: BiH je veoma blizu da dobije kandidatski status

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Briselu da BiH treba pozitivna vijest koja će doći od EU, a ta vijest je sasvim sigurno da kandidatski status može dobiti do kraja ove godine.

“U razgovoru sa svim predstavnicima EU jasno je da BiH radi na tome i da je veoma blizu da dobije kandidatski status, svjesni da smo najveći dio tih stvari koje su bile dogovorene u prethodnom periodu završili i da smo u fazi implementacije”, rekao je Tegeltija novinarima u Briselu.

Nažalost, dodao je on, u posljednje vrijeme pojavilo se pitanje izbornog zakonodavstva kao dodatni uslov za dobijanje kandidatskog statusa.

“Insistirao sam na tome da mi radimo na izmjeni izbornog zakonodavstva i da su za nas te izmjene veoma važne, ali one ne treba da budu uslov za dobijanje kandidatskog statusa, već ono što je bilo definisano u prethodnom periodu. I komesar i predsjednik Evropskog parlamenta svjesni su činjenice da bi BiH ispunjavanjem svojih uslova i usvajanjem određenih zakonskih rješenja ispunila ono što je bio uslov za dobijanje kandidatskog statusa, ali nisam siguran do kraja da li će izmjene Izbornog zakona biti i dalje jedan od uslova”, pojasnio je Tegeltija.

On je naveo da je u BiH formirana komsija koja treba da radi na izmjeni izbornog zakonodavstva, da je to pitanje veoma široko postavljeno i sa vlasti i sa opozicijom i ukoliko bude postignuta saglasnost onda nema problema da se izmjeni izborno zakonodavstvo i da BiH ispuni i taj uslov.

Međutim, istakao je predsjedavajući Savjeta ministara, niko u ovom trenutku ne može da tvrdi kada će BiH stići sa izmjenom izbornog zakonodavstva, ali evidentno je da u EU postoji podrška za članstvo BiH u Uniji.

Kada je riječ o eventualnim izmjenama Ustava BiH, Tegeltija je rekao da u Briselu niko nije ulazio u detalje ni eventualnih izmjena Ustava niti Izbornog zakona, jer su to pitanja koja moraju da se dogovore u samoj BiH, ali ukoliko postoji saglasnost za izmjenu izbornog zakonodavstva biće postignuta i saglasnost za izmjenu Ustava koji je u vezi sa Izbornim zakonom.

Rezimirajući dvodnevnu posjetu u Briselu, predsjedavajući Savjeta ministara je rekao da je veoma važno da se razgovara sa EU, posebno u situaciji kada više od godinu dana nije bilo komunikacija osim video-linkom što nije pravi način komunikacije.

“Veoma sam zadovoljan ovim što sam čuo u Briselu i spremnošću Evropske unije za proces proširenja cijelog zapadnog Balkana, uključujući i BiH. Moramo razgovarati da bi se bolje razumjeli šta se zaista dešava i kakvo je pravo stanje u BiH. Čini mi se da u Briselu postoje mnogi koji još ne poznaju dobro stanje u BiH i na zapadnom Balkanu, a odlučuju i o nama i o drugim zemljama tog regiona”, naveo je Tegeltija.

On je rekao da će BiH nastaviti kontinuitet saradnje sa zemljama u regionu, prije svega sa susjedima, kao i sa EU i Eropskom komisijom i kroz Berlinski proces i kroz međusobnu saradnju.

Tegeltija je najavio u ponedjeljak posjetu premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića BiH i naglasio da se regionalno povezan region može lakše predstaviti u EU.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!