BiH

Tijekom pandemije povećano nasilje nad ženama i socijalna diskriminacija u BiH

Kada je u pitanju godina iza nas, ostat će upamćena po pandemiji COVID-19 koja je manje ili više utjecala na život svakog pojedinca, a posebno u kontekstu uvođenja mjera ograničenja slobode koje su do tada bile gotovo nezamislive.

– Svi smo osjetili posljedice uvedenih mjera protiv pandemije. Ipak, neke grupe su bile pogođene tim ograničenjima više od drugih. U Bosni i Hercegovini, privremeno ograničavanje određenih sloboda radi stavljanja oboljenja pod kontrolu znatno je utjecalo na različite grupacije, a posebno su bile pogođene žene, jer se nažalost u tom periodu povećao broj slučajeva obiteljskog nasilja – kazao je u razgovoru za Fenu ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

Kako je istaknuo, sigurne kuće u takvim okolnostima nisu mogle primati nove korisnice jer na početku pandemije nisu mogle osigurati odgovarajuće epidemiološke uvjete. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je osiguralo 100.000 KM iz proračuna za sigurne kuće, a u saradnji s USAID-om osigurano je dodatnih 165.000 KM.

– Epidemija COVID-19 ostavila je negativne posljedice na stanovništvo tako da je uočen povećan broj slučajeva socijalne diskriminacije, a to su prije svega izazovi koji se odnose na zadržavanje posla, obrazovanje i pristup zdravstvenim uslugama – naglašava Lučić.

Dalje navodi da su osobe s invaliditetom evidentno bile pogođene novonastalim uvjetima prouzrokovanim koronavirusom tako da se dodatno pogoršao ionako težak položaj ove populacije. Zatvorenost i fizička izoliranost se posebno loše odrazila na mentalno zdravlje ove ranjive populacije, čime su naročito bila pogođena djeca u autističnom spektru za vrijeme trajanja izvanrednog stanja.

Miloš Lučić, Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH

Tijekom pandemije posebno je bila pogođena romska populacija, pa je Ministarstvo osiguralo oko 3.500 humanitarnih paketa za njih. Stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i zdravstvena zaštita Roma je također bio jedan od prioriteta Ministarstva, pa je tijekom protekle godine, a tu namjenu, izdvojeno oko dva milijuna maraka.

Osigurana su sredstva i za Međureligijsko vijeće, Crveni krst/križ, Židovsku zajednicu, nacionalne manjine, obitelji nestalih osoba, osobe s invaliditetom, žrtve trgovine ljudima te podrška lokalnim zajednicama za projekte s iseljeništvom.

– Podrška i zaštita ljudskih prava marginaliziranih grupa također je na listi prioriteta Ministarstva. Podržali smo USAID-ov program INSPIRE za ravnopravnost LGBT populacije u BiH. Kao društvo dužni smo unapređivati i promovirati ljudska prava i slobode i naprednim mjerama osigurati njihovo poštovanje – rekao je Lučić.

Najavljuje da će i u narednom razdoblju nastaviti pružati direktnu pomoć lokalnim zajednicama i organizacijama civilnog društva da se realiziraju različiti programi posvećeni poboljšanju ljudskih prava.

– Razdoblje pred nama ostaje veliki izazov za sve ugrožene kategorije stanovništva, i nadam se da će se zdravstvena situacija stabilizirati, a posebno je u tom kontekstu bitna uspješna vakcina – zaključio je u razgovoru za Fenu ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button