RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Travnik: Postavljeno uskršnje jaja visine 2,64 metra

Na glavni trg u Travniku postavljeno je uskršnje jaje visine 2,64 metra.
Jaje je djelo akademskog slikara Fabijana Tomića i volontera Udruženja “Naša zemlja”, prenosi portal “Kliks”.
U izradi jajeta učestvovalo je desetak ljudi koji su na to utrošili više od 600 časova volonterskog rada.
Tomić je ispričao da je izrada počela u martu 2021. godine.

“Sve je počelo sa projektom. Izrađujemo brojne modele kroz kurseve, pa je takav bio i ovo jaje. Radili smo sa poliestarskom smolom na izradi profila modela polovine jajeta, zatim smo pravili kalup i realizovali formu. Oslikavanje nije bilo u planu, a s obzirom na to da je dolazio Uskrs, prijatelji su nam priskočili u pomoć i uspjeli smo sve završiti”, naveo je Tomić.

On je rekao da su planirali napraviti jaje za Ginisovu knjigu rekorda, ali da su ih u tome ograničila vrata prostora u kojem su radili s obzirom na to da ga ne bi mogli iznijeti i predstaviti javnosti.

Ipak, jaje ukrašeno pleterima, ornamentima i slikama, danas plijeni pažnju u Travniku.

“Travnik se može pohvaliti, ali i kanton, najvećim jajetom, vjerovatno na području bivše Jugoslavije, a naredne godine pravimo još veće”, najavio je Tomić.

Trud učesnika ovog zanimljivog poduhvata je prepoznat, a određene firme i nadležno Ministarstvo kulture Srednjobosanskog kantona dali su im podršku.

www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Uskrsni intervju s vlč. Damirom Ivanović: “Ovo je vrijeme izazova u kojem čovjek treba potvrditi da je čovjek i vjernik”

Sandra Živković

Italija uvodi opštu blokadu tokom Uskrsa za vikend

Radio Brčko

Miroslav Ćiro Blažević dobio mural u Travniku

Radio Brčko